top of page

Премијер Словеније: Желимо ли Орбанову или нашу Словенију?

Марјан Шарец, премијер Словеније у оставци, позвао је надлежне државне службе да детаљно испитају изворе финансирања Словенске демократске странке (СДС) Јанеза Јанше, за коју тврди да новац добија из Мађарске.

Шарец је на свом Фејсбук профилу упозорио странке које преговарају с Јаншиним СДС-ом о формирању нове коалиционе владе десног центра, да се запитају под чијим ће утиецајем бити та влада, када се зна да се медији наклоњени СДС-у финансирају из Мађарске.


Шарец је посебно "прозвао" председника Парламентарног одбора за контролу тајних служби Матеја Тонина, од кога је затражио да о том питању покрене истрагу.


"Уместо тога Тонин радије преговара с Јаншом о уласку у нову коалициону владу", приметио је Шарец, уз констатацију да би се Парламент морао позабавити питањем финансирања политичких странака и медија који су им наклоњени из иностранства. У том контексту подсетио је да су пословни људи из кругова блиских мађарском премијеру Виктору Орбану током последњих неколико година улагали знатна средства у приватну телевизију и информативне платформе које је основала Јаншина странка.


"Онај ко те финансира не чини то јер си леп, него зато што жели нешто заузврат. Дакле, желимо ли Орбанову Словенију или нашу, суверену Словенију?", запитао се Шарец.


Истовремено, апелирао је на челнике странака које преговарају с Јаншом о коалиционој влади да се суоче с "јасном дилемом" и да се, уместо што бране своје фотеље и позиције, определе за ванредне изборе, на којима би о будућој политичкој конфигурацији и новој влади одлучивали бирачи.


Шарец је крајем јануара дао оставку на премијерско место и предложио нове изборе, док његов кабинет обавља текуће послове до избора прелазне владе.

bottom of page