top of page

Премијерка обећала отварање прелаза са Мађарском

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила да ће "још вечерас покренути иницијативу за отварање граничних прелаза са Мађарском, који су били затворени или којима је било скраћено радно време, због боље контроле уласка у Србију услед пандемије корона вируса".


На ситуацију са граничним прелазима скренуо је пажњу посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор у Скупштини Србије, који је замолио премијерку да се гранични прелазе отворе. Он је истакао да тренутно раде прелази Хоргош 1 и Kелебија, да двократно од 7 до 10 часова и од 17 до 19 часова раде Бачки брег и Бачки виногради, а да уопште нису у функцији прелази Растина, Бајмок, Хоргош 2, Ђала и Рабе.


Навео је да на подручју Баната нема ниједног граничног прелаза који је у функцији, наводећи да грађани морају много да путују да би прешли границу, а није реч о туристима већ о људима који или имају рођаке у другој земљи или иду да тамо раде. Пастор је питао и када ће бити започете активности на реконструкцији прелаза Хоргош, указујући да су средства у буџету у износу од 520 милиона динара већ обезбеђена.


“Покренућу одмах иницијативу за отварање граничних прелаза. Ми смо неке прелазе затворили, другима смо скратили радно време због боље контроле уласка у Србију услед пандемије корона вируса, да бисмо заштитили грађане. Сада када је ситуација стабилна у Србији, још вечерас ћу покренути то питање”, навела је Брнабићева.


Што се тиче граничног прелаза Хоргош, очекује се издавање грађевинске дозволе и почетак радова на јесен 2021. године, рекла је премијерка и додала да се завршетак реконструкције и доградње граничног прелаза Хоргош очекује 2023. године.

bottom of page