top of page

Препуцавања ДК-а и Фидеса око ЕУ буџета

Планирани вето премијера Виктора Орбана на нови буџет Европске уније лишио би Мађарску најмање 14.000 милијарди форинти (39 милијарди евра) средстава, каже шеф Демократске коалиције (ДК) Ференц Ђурчањ. Фидес одговара да би левица, да је на власти, претворила Мађарску у мигрантску земљу.


Говорећи на конференцији за новинаре, Ђурчањ је рекао да премијерове примедбе представљају „објаву рата“. Према његовим речима, Орбан "уместо да води директне разговоре, он покушава да искористи своју сопствену нацију као таоца“.


„Орбан каже да ће, ако ЕУ жели да зна како трошимо њен новац или ако жели да види да ли је мађарски народ слободан у свакодневном животу, узвратити ударац у следећем тренутку. То се зове уцена!“, рекао је Ђурчањ.


„Вето премијера заправо је усмерен на Мађаре, а не на ЕУ. Економија је под великим утицајем епидемије корона вируса и не може да оживи без финансирања од стране ЕУ. Мађарска сада неће добити средства ЕУ за развој, која су била извор финансирања свих инвестиционих пројеката, у последњих седам година“, истакао је он.


Лидер ДК-а је упозорио да ће се буџет ЕУ некако формирати и да ће преосталих 25 или 26 чланица ЕУ реализовати фонд за опоравак од корона вируса у неком облику, али да ће Мађарска бити изостављена.


У реаговању на Ђурчањеве речи, Орбанов Фидес саопштава да везивањем коришћења средстава ЕУ за политичке услове, Брисел жели да примора Мађарску да пусти мигранте у земљу. „Шорош је наредио Бриселу да не даје новац земљама ЕУ које одбију да пусте мигранте унутра. Да су Ђурчањ и левица на власти, не би било спора око овог питања јер би лако пустили мигранте да уђу у Мађарску и учинили је мигрантском земљом“, стоји у саопштењу Фидеса, уз напомену да је та странка "одлучно одбила сваку уцену" и да је "спремна да брани Мађарску у било којој расправи".

bottom of page