top of page

Пресман: Будимпешта подржава Путина

Амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Пресман, каже да функционери у мађарској влади често говоре о промовисању мира, али да настављају да се залажу за политику коју креира руски председник Владимир Путин.



Пресман је навео да је реторика руководства Мађарске је у супротности са реториком остатка ЕУ. Преносећи његове речи, Политико оцењује да су поруке владе у Будимпешти у све оштријој супротности са реториком других чланица западне алијансе, које су прошле недеље обећале да ће поклонити на десетине модерних тенкова Украјини. Подсећа се и да су неке Орбанове изјаве изазвале негодовање украјинских званичника, а да је портпарол Министарства спољних послова Олег Николенко рекао је да Мађарска намерно ради на штету мађарско-украјинских односа.


Према писању листа, приступ мађарског премијера се делимично доживљава као домаће политичко лукавство, да се скрене пажња са економских проблема Мађарске. "Али стручњаци кажу да је Орбанова реторика више од краткорочног политичког играња: мађарски премијер настоји да сачува свој дугогодишњи однос са Кремљом", пише Индекс.


Портал додаје да, иако су западни савезници настојали да Украјини пруже већу војну подршку него икада раније, Мађарска понавља свој став да Кијев треба да престане да се бори.

bottom of page