top of page

Пресман: Орбан ризикује промену односа Мађарске са Америком

„Док дивља реторика мађарске владе у медијима које контролише држава може да подстакне страст или да запали изборну базу, пракса да се на дневној бази издају опасно несређене антиамеричке поруке јесте избор политике и ризикује да промени однос Мађарске са Америком“, упозорава амерички амбасадор у Будимпешти, Дејвид Пресман.



Напетост у односима Мађарске и Сједињених Држава већ дуже време константно расте, кулминирала је недавним сусретом мађарског премијера Орбана и бившег америчког председника Доналда Трампа у Мар-а-Лагу, на Флориди и критикама од стране актуелног шефа Беле куће Џозефа Бајдена на рачун тог састанка.


"Знате ли с ким се данас састаје, доле у Мар-а-Лагу? Орбан из Мађарске, који је јасно изјавио да не мисли да демократија функционише и да тражи диктатуру", прокоментарисао је Бајден овај састанак.


Тим поводом је мађарска влада позвала америчког амбасадора у Будимпешти Дејвида Пресмана и уручила му протестну ноту. „Одбијамо да толеришемо лажи, чак и од председника Сједињених Држава", рекао је Сијарто.


У интервјуу мађарским државним медијима после посете САД-у, Орбан је Трампа назвао „човеком мира“. „Он неће дати ни пени за украјинско-руски рат. Због тога ће се рат завршити, јер је очигледно да Украјина не може да стане на своје ноге“, рекао је Орбан. Упитан шта би се десило ако би Бајден победио на изборима, Орбан је рекао: „То би било лоше“.


Мађарска је, чини се непланирано, заузела централно место и на конференцији за штампу у Белој кући, јер су новинари тражили од вишег саветника за националну безбедност Џејка Саливана коментар на понашање и ставове мађарске владе. Он је, премда видно оклевајући, поновио амерички став о угрожености демократије и корупцији у Мађарској. Рекао је да је Бајденова администрација "увек била дубоко забринута за демократске институције, укључујући и правосуђе". Споменуо је и корупцију у Мађарској и "различите видове ерозије демократије од стране тамошњег руководства".


На питање извештача "Њујорк тајмса" из Беле куће да ли је председник Бајден зажалио због својих коментара, у светлу оваквог развоја догађаја, Саливен је рекао да "председник чврсто стоји иза своје изјаве" и да је не повлачи.


Сијарто није губио време да одговори на ставове изнете на конференцију за штампу у Белој кући, па је на Фејсбуку написао: „Примедбе Џејка Саливана наглашавају потешкоће са којима се суочавају америчке демократе да признају да усред прогресивног либералног пејзажа Европе, Мађарска стоји чврсто као острво, где храбро изјављујемо: нема рата, нема родне пробелематике, нема миграције“. Он је истакао да је Мађарска "непоколебљиво посвећенат миру и породичним вредностима" и одбацио "агресивне родне наративе" и могућност мирења са илегалним миграцијама.


Амерички амбасадор је, као што смо већ писали, након пријема код Сијарта, рекао је да ће Вашингтон реаговати на „опасне антиамеричке поруке“ Будимпеште и „проширивање односа са Русијом“. Приликом сусрета са новинарима у Будимпешти, Дејвид Пресман је директно циљао на "контроверзну спољну политику дугогодишњег мађарског премијера" Виктора Орбана, истовремено оптужујући мађарску владу за раширену корупцију и подривање независних институција.


„Не можемо да игноришемо када председник мађарске националне скупштине тврди да Путинов рат у Украјини заправо воде Сједињене Државе. Не можемо ни да разумемо нити прихватимо да премијер идентификује Сједињене Државе као главног противника. Или његову тврдњу да влада Сједињених Држава покушава да збаци мађарску владу – буквално, да је порази“, рекао је Пресман и додао: „Док Орбанова влада можда жели да сачека нову владу Сједињених Држава, ми сигурно нећемо чекати. Док Мађарска чека, ми ћемо деловати“.


Пресман је, не помињући састанак са Трампом, циљао на Орбанове активности у САД-у: „Орбан, који с једне стране неосновано тврди да влада Сједињених Држава покушава да збаци његову владу, а са друге јавно позива на политички пораз председника Сједињених Држава и активно учествује у политичким збивањима у САД-у. Мађарска се залаже за политичке кандидате широм света, од Пољске до Бразила, али зато осуђује страно мешање овде, код куће“, нагласио је амбасадор.


Пресман је био отворен када је говорио о томе како Вашингтон види везе Мађарске са Москвом. Рекао је да сада савезници Мађарске упозоравају на "опасности њених блиских и проширених односа са Русијом".


Ако је ово политички избор Мађарске – а постаје све јасније да јесте, са шестим путовањем министра спољних послова у Русију од руске инвазије на Украјину, са његовим следећим путовањем у Русију заказаним за недељу дана, након његовог ангажмана са руским министром спољних послова раније овог месеца и састанак премијера са Владимиром Путином у Kини – мораћемо да одлучимо како најбоље да заштитимо наше безбедносне интересе и који би, као савезницима, требало да буду наши колективни безбедносни интереси", рекао је он.


Пресман, који је инсистирао на томе да САД желе добре везе са Мађарском и да ће наставити да контактирају владу у Будимпешти, рекао је да њено понашање доводи у опасност односе са САД-ом.


„Док дивља реторика мађарске владе у медијима које контролише држава може да подстакне страст или да запали изборну базу, пракса да се на дневној бази издају опасно несређене антиамеричке поруке јесте избор политике и ризикује да промени однос Мађарске са Америком“, рекао је он.


Амбасадор се такође осврнуо на сталну забринутост Вашингтона у вези са стањем мађарске демократије. „Обезбеђивање свих аспеката владине моћи – од набавке, преко лиценцирања, субвенција за туризам, концесија, пореских и ревизорских акција, до регулаторне политике – обезбеђује повољан третман за компаније у власништву страначких лидера или њихових породица, тазбина или старих пријатеља. То нису речи, већ дела. Независни медији у Мађарској добијају етикету опозиционих медија. Независне невладине организације добијају етикету политичких странака. Независне судије који износе мишљења која су неповољна за владу или се састају са америчким амбасадором, називају се политичарима који се финансирају и усмеравају из иностранства“, закључио је Пресман.



bottom of page