top of page

Привреда се опоравља од ковида

Мађарска привреда је успешно поново покренута након пандемије корона вируса, рекао је Петер Бено Банаи, државни секретар Министарства финансија, представљајући у Парламенту извештај о завршном рачуну буџета за 2021. годину.



Петер Бено Банаи је рекао да је пандемија осујетила претходне добре економске изгледе широм света у 2020. и 2021. години. У исто време, буџетски и финансијски резултати Мађарске у претходним годинама обезбедили су сигурну основу за супротстављање последицама короне, припремајући терен за успешно поновно покретање и рекордни раст у прошлој години, рекао је Банаи.


"Економски раст и стабилно тржиште рада су ове године очувани, упркос рату и негативним ефектима санкција. Креирање финансијске политике владе допринело је успешном поновном покретању мађарске привреде 2021. године", рекао је шеф Државне ревизорске службе (АС) Ласло Виндиш, учествујући у презентацији извештаја.


Виндиш је приметио да је економија земље прошле године порасла за 7,1 одсто, стављајући је на осмо место у Европској унији. Он је рекао да су приходи и расходи у завршним рачунима добро утемељени и да су њихова „структура и садржај компатибилни са законским захтевима".


Јавни дуг је смањен 2021. године, у складу са правилом да се дуг мора смањивати у наредним годинама. У међувремену, у складу са релаксацијом правила Европске уније у погледу дефицита, буџетски мањак је премашио 3 одсто, навео је он, додајући да је то оправдано и када је реч о Мађарској, а и о ЕУ у целини.

bottom of page