top of page

"Просперитати" финансира и саветује Мађаре у Војводини

Влада Мађарске, преко Фондације "Просперитати", не само да милионима евра улагања пружа подршку економском напретку Мађара на тлу Војводине, већ им нуди и саветодавну улогу. Један од таквих тренинга одржан је на салашу Звонко Богдан, а био је посвећен увођењу млађих генерација у породични бизнис.

Крај осамдесетих година прошлог века отворио је могућности развоја приватних компанија у Војводини и најчешће су то породичне фирме. Од тада су прошле три деценије и време је за смену генерација. Фондација "Просперитати" за седамдесетак предузећа у Војводини обезбедила је шестонедељни тренинг посвећен превазилажењу препрека које доноси смена генерација, односно усклађивање нових идеја са већ утабаним стазама бизниса, пошто је оцењено да усклађивање старих са новим генерацијама представља посебан изазов.

„Нама је од интереса да ове фирме опстану у Војводини, да запошљавају и за двадесет – двадесет пет година људе овде у Војводини, као што то раде већ деценијама“, каже управник Фондације "Просперитати" Балинт Јухас.

„Ми смо у 'Просперитатију' од почетка били убеђени да није неопходна само финансијска подршка за куповину машина и технологије, него је исто тако веома битно да се ради перманентно на обнови знања, на доступности новим информацијама. То мање кошта, али је сигурно доступно за велики број људи“, поручио је председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.

Фондација "Просперитати" послује већ шест година, током којих је са више од 370 милиона евра пружила финансијску подршку за очување постојећег и покретање новог бизниса бројним привредницима, односно набавком машина и опреме, те куповином сеоских кућа, оснажили пољопривредна и не само пољопривредна домаћинства, речено је на овом скупу.

bottom of page