top of page

Протест због присилне регрутације Мађара

Мир у Украјини би спасао животе и зато мађарска влада апелује на прекид ватре и моменталне мировне преговоре, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто за говорницом УН-а и додао да „дански или немачки војници не гину у овом рату, али Мађари да”, указујући на мађарску етничку заједницу у Украјини, чији се припадници боре у украјинској војсци.



Сијарто је, говорећи на маргинама отворене дебате у Савету безбедности УН-а, истакао да „ратна реторика много јача него прича о миру”, али да се нада да ће европске и трансатланске заједнице такође усвојити мађарску позицију.


„Мађарска није део конфликта, стога, није на мађарској влади да каже шта треба да се деси након прекида ватре, али географски интегритет и суверенитет мора да се сагледа. Јасно је ко је кога напао, а Будимпешта осуђује Русију због рата”, поручио је Сијарто, али и подсетио још једном на притисак Кијева на етничке Мађаре како би их одвели на линију фронта.


На друштвеним мрежама појавили су се докази о присилном привођењу етничких Мађара и њиховој регрутацији, односно снимци на којима се види како украјинска војна полиција приводи припаднике мађарске мањине у кафићима. Мађарска је више пута протестовала због бруталности Кијева према њеној етничкој мањини.


„У овом рату, поред Украјинаца гину и Мађари, јер се у украјинску војску регрутују и Мађари који живе у Закарпатју. Видели смо неке снимке последњих дана колико је то понекад брутално. Кијевска криза није наш рат, али боли мађарски народ, због чега Будимпешта жели да се она брзо реши. Нажалост, о миру се ретко говори, а они који о њему причају чак су и стигматизовани и критиковани“, рекао је Сијарто.


Недавно је шеф кабинета премијера Гергељ Гуљаш рекао да Мађарска неће ратификовати чланство Украјине у ЕУ док се не реши проблем "угњетавања мађарске националне мањине у Закарпатју": "Желео бих да вам скренем пажњу на чињеницу да смо подржали давање Украјини статуса кандидата за чланство у ЕУ, али смо јасно ставили до знања да, ако не буде напретка по питању националних мањина, онда неће бити ни мађарске ратификације. Украјински закон о језику и закон о образовању су далеко од европских стандарда", рекао је Гујаш на конференцији за медије и подсетио да су смењени поједини директори школа на мађарском језику и ухапшени припадници мађарске мањине који се нису одазвали регрутацији.


bottom of page