top of page

Пројекат "Инпутранс" прилика за Суботицу

Суботица би наредних година могла да добије нови, модеран железнички логистички центар. Припрема идејног пројекта за тај центар, један је од задатака прекограничног ИПА пројекта "Инпутранс", који град на северу Војводине реализује у сарадњи са партнерима из Србије и Мађарске.


Пројекат "Инпутранс" усклађен је са изградњом брзе пруге између Београда и Будимпеште, а поред идејног пројекта за логистички центар у Суботици, исти пројекти биће припремљени и за будуће логистиче центре у Kишкунхалашу и Новом Саду. Kонкретно суботички железнички логистички центар биће смештен у Индустријској зони "Мали Бајмок".


"У пројекту Београд – Будимпешта је предвиђено одвајање овог колосека, а што се тиче путног правца ту је аутопут и Y-крак на корак од ове индустријске зоне. Све је дато и све је на располагању да логистички центар успешно функционише", објашњава Имре Kерн, заменик градоначелника Суботице.


Kако је на истакао председник Скупштине града Балинт Пастор, изградњом логистичког центра и улагањем у железничку инфраструктуру, Суботица поново постаје значајно чвориште у Европи.


"Златно доба Суботице, или једно од златних доба Суботице је било крајем деветнаестог и почетком двадесетог века, када се железничке инфраструктура изградила у нашег граду и када је Суботица била повезана са највећим градовима региона. С обзиром на ту чињеницу можемо очекивати нешто слично и у данашње време", додаје Пастор.


Пројекат "Инпутранс" има вишеструки значај. Поред побољшања јавног превоза путника и терета у прекограничном подручју, пројекат ће такође допринети и поједностављењу процедура за прелазак границе и увођењу паметних решења у логистици и транспорту. Осим тога Суботица ће добити и две модерне, интерактивне табле.


"Једна ће бити на главној аутобуској станици у Суботици, а друга на железничкој станици и оне ће садржати информације о реду вожње што се одвија у Суботици. Такође ће се појављивати на тим таблама информације о неким туристичким садржајима у граду", каже Харгита Ерчи, пројект менаџер.


Укупна вредност пројекта је 1,4 милиона евра, од чега је Суботици намењено 280 хиљада евра.

bottom of page