top of page

Ратификација и даље неизвесна

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да се његова земља не жури да ратификује кандидатуру Шведске за улазак у НАТО, наговештавајући да би Шведска могла да очекује додатна одлагања за постајање чланице војне алијансе.



У обраћању на отварању јесењег заседања мађарског парламента Орбан је рекао да „ништа не прети шведској безбедности“ и да се према томе Мађарска „не жури“ да ратификује приступање те земље НАТО.


Орбан је ово рекао после недавних изјава других високих мађарских званичника у којима је наговештено да ратификација шведске кандидатуре можда уопште неће бити стављено на дневни ред јесењег заседања парламента.


У четвртак је шеф парламентарне групе Орбанове партије Фидес Мате Kочиш рекао да види мало шансе да парламент гласа о тој теми ове године.


Мађарска и Турска су једине две земље чланице НАТО које нису ратификовале шведску кандидатуру за улазак.


Шведска је заједно са суседном Финском одустала од своје дугогодишње војне неутралности када је Русија извршила инвазију на Украјину у фебруару 2022. године, и обе су убрзо затражиле да постану чланице Алијансе.


Орбанова партија Фидес је одлагала ратификацију кандидатуре Финске али је брзо одобрила у марту када је турски председник Реџеп Тајип Ердоган указао да би његова влада могла да је ратификује.


Орбан је данас такође критиковао украјинску владу под председником Володимиром Зеленским наводећи да Мађарска неће подржати Украјину по било ком међународном питању док се не врате језичка права доста велике мађарске мањине у западној Украјини.


Он је такође рекао да је Мађарска била „преварена“ планом ЕУ да дозволи пролаз украјинских житарица преко њене територије када су испоруке преко Црног мора отежане због рата са Русијом и да су испоруке украјинских производа које су требале да иду у Африку продаване у Мађарској по нижим ценама, што је вршило притисак на домаће произвођаче.

bottom of page