top of page

Реакције на скандал ЕУ посланика

Updated: Dec 3, 2020

Откривање да је блиски сарадник премијера Виктора Орбана био на геј забави у Бриселу у време полицијског часа, изазвало је ефекат бомбе у Мађарској, где су опозиција и медији осудили лицемерје власти које критикују особе ЛГБТ заједнице.


Оставка ЕУ посланика Јожефа Сајера, стуба мађарске владајуће странке Фидес, могла би да ослаби положај Мађарске која је у сукобу са Европском унијом око владавине права, оценила је агенција Франс прес. Сајер (59) јуче је признао да је био на геј забави у центру Брисела, коју су белгијски медији описали као „оргије“ са око 25 голих мушкараца. Полиција је прекинула забаву и казнила присутне због непоштовања мера уведених против корона вируса.


„Сајер је донео добру одлуку“ повлачењем и извињењем, саопштила је делегација Фидеса у Европском парламенту. Међутим, мађарска влада се није оглашавала.


Независни сајт Телекс пренео је да не доводи у питање приватност посланика, већ указује на проблем „лажи и непоштења“: "Фидес напада у Мађарској особе са другачијим сексуалним оријентацијама, уз изговор да штити нормалност, док се Сајер лепо проводи на геј забави у Бриселу. Сајер, иначе, воли да се представља као један од аутора промене Устава 2011. године. У једној клаузили текста Устава наводи се да је брак заједница мушкарца и жене и да влада тим жели да брани хришћанске вредности", пише портал.


Нелагодност за мађарску владу представља и чињеница да је бриселска полиција код Сајера пронашла дрогу и да је кажњен због непоштовања санитарних мера. То каља морал који Орбан промовише, навела је опозиција: „Док нам политичари Фидеса држе лекције о хришћанству и вредностима породице, они воде потпуно другачији живот“, рекао је биши левичарски премијер и шеф Демократске коалиције Ференц Ђурчањ.


Коментаришући ова дешавања, већина аналитичара сматра да ће одлазак Сајера, доброг познаваоца Европског парламента, у којем је седео од 2004. године, ослабити положај Виктора Орбана и Фидеса.



bottom of page