top of page

Реализација тројног споразума у Врању

Почетак међународне операције, која за циљ има заштиту српске државне границе од појачаног миграторног притиска из Републике Северне Македоније, означен је у Врању, на састанку представника Управе граничне полиције МУП-а и полиција Мађарске и Аустрије, као и представника дипломатског кора.



У сали Скупштине града Врања речено је да је акција усмерена на граничне прелазе према Северној Македонији. Меморандум о разумевању, потписан 16. новембра 2022. између три државе, усмерен је на јачање трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција и заштите граница. Потписници су тада били председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и канцелар Аустрије Kарл Нехамер.


На састанку у Врању је речено да је МУП након тога приступио "опсежним припремама за операционализацију овог документа, у циљу заштите границе Србије од појачаног миграторног притиска из правца Северне Македоније".


У договору са партнерима из Мађарске и Аустрије, направљен је план оперативних активности и договорено је заједничко ангажовање полицијских службеника три државе, формирањем заједничких патрола које ће уз употребу специјализоване опреме за надзор државне границе обезбеђивати безбедносно угрожен гранични појас, с циљем подизања опште безбедности тог подручја.

bottom of page