top of page

Ретвари критиковао антиваксере

„Неприхватљиво је да антиваксерске групе судским тужбама нападају педијатре“, каже државни секретар МУП-а Бенце Ретвари. Како преноси "Мађар немзет", антиваксерски покрети који су све активнији последњих година, покушавају да "незаконитим и непрофесионалним разлозима", кријући се иза законских процедура, опструишу рад програма вакцинације.



Ове године покренуто је 96 поступака због изузећа од вакцинације, док је пре три године било само 19 таквих случајева. Бенце Ретвари је нагласио да, када лекар преписује вакцину, он поступа по својој лекарској заклетви и штити здравље и живот детета. „Они који покрећу тужбе понижавају и ометају педијатре који су се заклели да ће лечити децу“, рекао је он.


Према његовим речима, ове године је покренут велики број поступака против вакцинације, и то много организованије него у претходном периоду. "Они шире лажне вести и на интернету објављују детаљна упутства како спречити давање вакцине", каже Ретвари и наглашава да је то крајње неодговорно, јер "вакцинација штити и појединца и заједницу".


"Ако ниво вакцинације опадне, могу се вратити давно заборављене болести, као што су богиње, заушке или велики кашаљ. Влада се захваљује на ангажовању медицинским радниција, посебно педијатрима, у име мађарских породица", рекао је државни секретар.


Из владе саопштавају да је мађарски програм бесплатне вакцинације, који се примењује већ више од сто година, цењен у европским оквирима. Вакцине су, наводе, вековима биле један од највећих изума у ​​медицини, али у све то сумњају родитељи који су против вакцинације, чиме доводе недостојан положај породичне лекаре, педијатре и медицинске раднике задужене за вакцинацију, који који су се заклели да ће лечити децу.


Тренутне обавезне вакцинације обухватају болести као што су туберкулоза, дифтерија, велики кашаљ, тетанус, мале и велике богиње, рубеоле, заушке, пнеумокок и вирус хепатитиса Б. "Организације против вакцинације добијају информације из непоузданих, опасних извора, а затим покушавају да поткрепе различите теорије завере лажним информацијама које се овде налазе. На пример, да су обавезне вакцинације неефикасне или да изазивају неплодност, аутизам или друге озбиљне болести. Постоје произвођачи теорија које дижу косу које користе апсолутно ненаучне аргументе да убеде друге да заразне болести и не постоје", наводи се у саопштењу и додаје да, утичући на емоције људи, антиваксерске групе покушавају да фалсификују вести и помере комуникацију о вакцинацији у правцу панике и неповерења.


"На својим сајтовима шире нетачне и лажне информације о вакцинама, а напали су и покушавају да нападну систем вакцинације и педијатре пред Уставним судом. Закон о здравственој заштити пружа могућност ослобађања од вакцинације ако је то оправдано медицински доказаним здравственим разлогом. Антиваксерске организације охрабрују родитеље да то искористе као рупу у закону, па су, као резултат тога, масовно покренути поступци за изузеће од вакцинације и пријаве против лекара. Правни заступници су довели у питање медицинска мишљења и покренули грађанске парнице против специјалиста за накнаду штете. У осталим случајевима поднете су кривичне пријаве против породичних лекара и педијатара због намерног или неопрезног угрожавања деце, упркос томе што медицинари обављају своју делатност у складу са правилима струке и законским обавезама. За време трајања оваквих и сличних судских поступака, вакцинација деце се одлаже, што може масовно да угрози епидемиолошку безбедност", стоји у саопштењу.

bottom of page