top of page

Роботизована израда бетонских црепова

Аустријска компанија "Виенербергер" гради у Хејопапи (североисточна Мађарска) једну од најмодернијих фабрика бетонског црепа у Европи. Са инвестицијом од 12 милијарди форинти (30 милиона евра), компанија гради потпуно аутоматизовану производну линију и фабрику без угљеника, извештава "Вилагаздашаг".



У Хејопапи ће бити изграђена и хала површине 7.300 квадратних метара, производна технологија која користи решења Индустрије 4.0, опрема за мешање бетона и складиште на отвореном од једног хектара, наводи се у саопштењу компаније. Реч је о првом погону за производњу бетонског црепа у Мађарској.


Претежно извозно оријентисана, угљенично неутрална фабрика, почеће производњу у другој половини 2025. године, са годишњим капацитетом од три милиона квадратних метара црепа. Производња ће бити потпуно аутоматизована, од мешања бетона до обликовања и сушења црепова и њиховог трансфера до виљушкара. Готови комади ће се обликовати машинама, померати роботима, а исто тако и паковати и припремати за испоруку. Само за поједине типове компоненти ће се неки процеси и даље обављати ручно, јер не могу бити потпуно аутоматизовани, саопштила је ова фирма.


Фабрика ће испунити захтеве индустрије 4.0 у погледу аутоматизованог прикупљања, преноса и евалуације података. Производња ће се пратити онлајн у целој фабрици: брзина производње, потрошња енергије и могуће грешке. Убудуће ће особље стално пратити машине и опрему како би осигурало несметан ток производног процеса.


Поред тога, дигитални систем складиштења на отвореном, који је развијен и успешно ради у фабрици компаније у Бекешчаби (југоисточна Мађарска), биће распоређен овде, чиме ће бити осавремењени процеси управљања складиштима компаније. Овај систем у великој мери побољшава преглед и контролу залиха и убрзава процес паковања.


Као пример се наводи да ће се мешалица за бетон такође аутоматски чистити у одређеним интервалима. Добијена отпадна вода се филтрира и поново користи у производном процесу, доприносећи еколошки одрживом раду, а производни процес ће бити потпуно ЦО2 неутралан. Зграда ће се грејати топлотном пумпом уместо на природни гас.


Према наводима компаније, 70 одсто керамичких црепова произведених у Бекешчаби и више од три четвртине греда произведених у Кешегу (северозападна Мађарска) пласира се страним купцима.



bottom of page