top of page

РС за идеју о оружаним снагама региона

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би подржала идеју формирања мешовитих полицијских и војних снаге земаља западног Балкана. Снаге би биле распоређене на спољним границама региона како би заштитиле тај простор од могућег великог таласа миграната.



"Ако ЕУ има право да на тај начин третира своје спољне границе, зашто ми то не бисмо урадили? Ово је време да се западни Балкан колективно брани од оваквих проблема", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.


Према њеним речима, мигрантска криза је велики изазов и "нешто што у потпуности може да промени слику будућности, не само западног Балкана, већ и целе Европе". "То захтева концентрисан одговор свих земаља", додала је председница РС.


Наводећи да је "све изашло ван контроле", она је нагласила да је време за колективну одговорност држава западног Балкана, уместо како је оценила, трошења енергије на препуцавања, политикантство и мржњу, која је давно требала бити сахрањена.


"Ако снаге тих држава могу да иду по свету и учествују у мировним мисијама, а не могу да бране своја огњишта, онда нешто није у реду. Доћи ће време за овакву иницијативу, јер је немогуће да парцијално размишљамо о овим стварима. Kо смо ми ако нисмо у стању да штитимо сами себе, него се ослањамо на друге", сматра Цвијановићева.


Она је даље казала да је забринута због ситуације на турско-грчкој граници, оценивши да је очито да договор Турске и ЕУ не функционише. "Ако мигранти успеју да прођу грчку границу, сигурна сам да се ће огроман број тих људи наћи у државама нашег региона. Државе западног Балкана треба да размишљају како да се заштите и да се не уздају само у то како ће ЕУ заштити своје спољне границе", истакла је председница РС.


Цвијановићева је нагласила да МУП РС има апсолутне надлежности на територији Републике Српске и обавезу да штити њену територију. Додала је да РС неће примити мигранте, наводећи да ово време показује "бесмислицу повика из Сарајева и међународне заједнице да РС не треба резервни састав полиције".


"Када имамо овакве кризе, можемо да ангажујемо резервни састав, а редовна полиција може да ради своје послове и да буде подршка", оценила је Цвијановићева.

bottom of page