top of page

САД без пореског споразума са Мађарском

Због одлуке америчке владе да једнострано откаже споразум о избегавању двоструког опорезивања, многе мађарске фирме, али и грађани, наћи ће се у озбиљном проблему, пише економски лист Вилагаздашаг. Актуелни споразум важиће само до 31. децембра ове године.



Како наводи овај лист, бројне инвестиције ће бити обустављене или одложене због одлуке Вашингтона да се повуче из споразума о избегавању двоструког опорезивања са Мађарском. "Штавише, то ствара неизвесност", сматра Карољ Раднаи, председник Пореског одбора Америчких привредних комора у централној и источној Европи (Amcham). Он каже да је мађарски вето на амерички глобални минимални порез један од разлога за одлуку Вашингтона.


Министарство финансија Мађарске није дало одговор листу Вилагаздашаг у вези са раскидом уговора. Раднаи сматра да би нови споразум био у интересу обе стране. Међутим, на његовом склапању и прихватању, на основу међународног искуства, потребно је радити неколико година. "Дакле, требало би да се припремамо годинама, без уговора који искључује двоструко опорезивање", истиче он.


bottom of page