top of page

САД би да Мађарска купује њихов гас?

Updated: Apr 4

Индекс, медиј блиски мађарској влади, критиковао је Амбасаду Сједињених Држава због видео-записа на Фејсбуку, који се фокусира на то како премијер Орбан и његова влада "држе Мађарску у зависности од руског гаса" и који поручује да би "савезници Америке из НАТО-а и ЕУ у региону могли да се отарасе руског гаса након Путинове инвазије на Украјину".



„Министар Сијарто је у Русији, на енергетској конференцији – његово седмо путовање у Русију од Путинове инвазије на Украјину“, пише изнад снимка Амбасаде САД-а, који се бави зависношћу Мађарске од руског гаса. У видео-запису америчка амбасада истиче пример Чешке Републике, Пољске и Бугарске које су до краја прошле године успеле да елиминишу своју зависност од Русије. У Европској унији је стопа руског увезеног гаса износила 49%, али је пала на 14% у 2023.


На основу закључка америчке амбасаде, "Орбанова влада је одлучила да настави зависност земље од руске енергије". Приказано је више чланака објављених у мађарским медијима о томе колико скупо Орбанова влада купује руски гас.


"Укратко, Мађарска је већ изгубила стотине милиона евра на руском гасном бизнису, али је политичко руководство Мађарске одлучило да задржи земљу у руској енергетској зависности“, закључује се на видео снимку амбасаде.


Индекс је за мишљење о овој проблематици упитао шефа одељења за енергију и климу Сазадвега - истраживачког центра блиског влади, Оливера Хортаија. Он је рекао да је Европска унија признала да за одвајање Мађарске од руског гаса постоје физичке препреке. Хортеи верује да је америчка амбасада критиковала само ту изјаву. Међутим, видео је, како каже "због рекламе стигао до многих у Мађарској".


Хортаи је рекао да је право мађарске владе да одлучи од које земље ће куповати енергију. "Нико нема право да се меша у то. Влада Мађарске непрестано понавља да жели да заштити своје право да слободно одлучује у различитим питањима (пол, рат, миграције итд.), истичући да је Мађарска суверена држава", истакао је он и додао да је Пољска потписала уговоре са америчким компанијама ради замену руског гаса.


"Међутим, тај посао је скупљи и мање еколошки. Чешка ради исто, али су им потребне немачке цеви за пренос гаса, па чак плаћају и додатну накнаду за транспорт. Кампања америчке амбасаде служи политичким и пословним циљевима. Желели би да убеде мађарску владу да купи амерички ЛНГ", рекао је и нагласио да је амерички гас скупљи од руског. М


Експерт је истакао да није само Мађарска задржала руске изворе, већ и Аустрија. Шеф ОМВ-а је, на пример, рекао да имају дугорочни уговор са Русијом и да ће тај гас користити све док га Руси испоручују. У случају Бугарске, стручњаци сматрају да је њихов транспорт руског гаса у Турску трик и да на тај начин добијају и руско гориво.


Хортаи је додао да је мађарска влада покушала да смањи зависност од Русије. Због тога су потписали уговоре са Турском, Азербејџаном, Катаром. Штавише, Мађарска се труди да повећа домаћу производњу, подсетио је он и закључио да се видео-записом Амбасаде САД-а врши притисак на мађарску владу да купује америчку енергију.

bottom of page