top of page

САД шаљу додатне војнике у Мађарску?

Према извештају CNN-а, Вашингтон планира да у циљу превентиве због могуће руске интервенције у Украјини, пошаље још по хиљаду својих војника у три земље нашег региона, међу којима је и Мађарска.


Сједињене Америчке Државе и неколицина савезника су у разговорима о распоређивању више хиљада војника у источноевропским чланицама НАТО-а пре било какве потенцијалне руске инвазије на Украјину, као знак подршке Kијеву суоченом са текућом агресијом Москве, изјавила су за CNN три америчка званичника упозната са дискусијама.


Распоређивање, које би бројало око 1.000 људи из сваке земље, било би слично ударним борбеним групама које су тренутно стациониране у балтичким државама и Пољској, рекла су два званичника одбране, наводи CNN.


САД и Велика Британија су међу онима који разматрају нова распоређивања пре евентуалне инвазије, али није свих 30 чланица НАТО вољно за то упоцију, каже европски дипломата чије име се не наводи у извештају. Стога су САД у разговорима да пошаљу додатне снаге на билатералној основи или, како је то описао један званичник, да окупе „коалицију вољних“.

bottom of page