top of page

Садржајно културно лето у САНУ

Српска академија наука и уметности у Београду током августа ће приредити мултимедијални програм у виду концерата, предавања, изложби и позоришних представа, саопштила је ова културна и научна установа.


Ауторско тумачење изложбе „Музички интермецо – Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског” Јасмине Јакшић Субић биће организовано 14. августа у Галерији САНУ (прво је одржано прекјуче), док је предавање „Музика и музичари Павла Бељанског” др Ире Проданов, као пратећи програм поставке, резервисано за 18. август. У просторијама Библиотеке САНУ од 18. августа све до 3. септембра у плану је реализација изложбе „Вукић Мићовић (1896–1981): поводом 125 година од рођења”.

На репертоару САНУ су и два концерта, а прво ће наступати квинтет школе за музичке таленте из Ћуприје 12. августа, у следећем саставу: Дуња Стојковић (виолина), Маша Јовановић (виола), Кристина Антић (виолончело), Вељко Станковић (контрабас) и Уки Оваскаинен (клавир). На програму ће бити непролазна ремек-дела композитора Лудвига ван Бетовена и Франца Шуберта.

Други концерт ће бити изведен 16. августа, где наступа породица Оваскаинен – Ања (виолина), Вук (виолончело) и споменути Уки (клавир), а на програму су дела Бетовена и Јозефа Хајдна.

За сам крај културно-уметничких програма у Галерији САНУ гостоваће 21. августа представа „Шест портрета Павла Бељанског” Театра младих „Мишоловка” из Новог Сада. Чувени Павле Бељански (1892–1965) био је југословенски дипломата и велики колекционар, који је Новом Саду 1957. године поклонио своју богату збирку. Тако је настала Спомен-збирка Павла Бељанског у Новом Саду, као специјализована музејска установа која поседује, проучава, публикује и излаже уметничка дела која је сакупљао Бељански.


bottom of page