top of page

Селаковић са Вархељијем, министрима В4 и Западног Балкана

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић учествује данас на састанку министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана који се, у оквиру пољског председавања овој групи, одржава у Познању.


Селаковић ће говорити на пленарном састанку на тему политике проширења - ЕУ и западни Балкан, у контексту пандемије КОВИДА- 19 и пандемијског опоравка. На састанку шефова дипломатије Вишеградске групе коју чине Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка и земаља западног Балакана Србије, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, Албање, и Хрватске, а којима се прикључује и представник приштинских привремених институција, учествоваће и европски комесар за проширење Оливер Вархељи. Шеф српске дипломатије учествоваће и на радном ручку чија ће тема бити регионална сарадња. Састанак шефова дипломатија са Вишегрдском четворком која је мост између ЕУ и земаља западног Балкана вишеструко је значајан не само за Србију, чије евроинтеграције снажно подржавају, већ и због доследности и снажног залагања за политику проширења, што се видело и почетком месеца када је В4 заједно са Аустријом од представника ЕУ затражила да земље региона укључе у процес одлучивања о будућности ЕУ.

Разговори ће бити одржани 20 километара од Познања - старе пољске престонице из 10. и 11. века, у Рогалин палати из 18. века која је била резиденција породице Рачињски и бившег пољског председника у егзилу Едварда Бернарда Рачињског, који је уједно био и најстарији председник и шеф државе који је живео најдуже (103 године).

bottom of page