top of page

Сећање на жртве НАТО-а у Новом Пазару

Пре 22 године испред стамбене зграде у центру Новог Пазара НАТО бомба убила је 11 цивила, међу њима и двогодишњег Марка Симића.


Нити је стамбена зграда Р-74 у Улици Стевана Немање у центру Новог Пазара могла било како да се упише у „легитимне циљеве” НАТО агресора, јер у близини није било никаквих војних и сличних објеката, нити је двогодишњи дечак Марко Симић могао да се сврста у неки строј на који је оправдано бацити бомбу. Бомба из агресорског авиона пала је испред стамбене зграде тачно у 13.25 часова. 31. маја 1999. године. Двогодишњег Марка Симића покушао је да заштити отац Владан. Њихова тела нашли су у згаришту погођене зграде.

Од баченог НАТО пројектила страдали су још: Дејан Милошевић, Ђорђе Пантовић, Драган Симовић, Драгомирка Биорац, Звездан Јајић, Рацо Вранић, Марко Роглић, Голуб Ратковић и Миодраг Никић. Сви су били цивили и сви су се ту случајно задесили. Повређено је тридесетак Новопазараца.

На споменик с именима настрадалих јуче је родбина положила цвеће и запалила свеће. Дрхтави шапат за две деценије проређених родитеља док прилазе мермерном споменику, сузе у очима оних који су још били деца када су им родитељи овде страдали, плач и уздах родбине која је остала без ближњих.


На место највеће трагедије у новијој историји Новог Пазара цвеће су положили и одали почаст страдалима и делегација Градске управе Новог Пазара, с градоначелником Нихатом Бишевцем на челу, затим делегације Војске Србије, полиције и Републичког одбора СУБНОР-а за Рашки округ.


– Овај злочин над невиним цивилима никада и нигде не би смео да се понови и не постоји никакав ратни циљ који би могао да га оправда. Ми и после више од две деценије немамо одговор на питање зашто се овај злочин догодио – рекао је координатор СУБНОР-а за Рашки округ Драган Нововић.

Он је подсетио да је као адвокат заједно с Удружењем жртава НАТО-а својевремено покушавао да пред иностраним судовима дође до правде, али су злочинци и њихови наредбодавци остали некажњени.

bottom of page