top of page

СЗО: Омикрон може преплави здравство

Ниједан сој корона вируса није се до сада ширио толико брзо као омикрон, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО) која оцењује да су све земље већ погођене овим сојем.


„До сада је 77 земаља пријавило случајеве заразе омикрон сојем, али реалност је да се омикрон вероватно налази у већини земаља иако није још детектован. Омикрон се шири брзином коју никад нисмо раније видели са било којим другим сојем”, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејезус на конференцији за новинаре.


Шеф СЗО је рекао да су забринути зато што људи сматрају да је омикрон бениган: „Иако омикрон изазива мање озбиљне болести број случајева би могао да преплави здравствене системе који нису припремљени”, рекао је он.


Он је такође упозорио међународну заједницу вакцине саме по себи неће омогућити излазак из ове кризе и позвао да се искористе све постојеће анти ковид алатке као што је ношење маски, редовно ветрење затворених просторија и поштовалње дистанце.


„Чините све то, радите то кохерентно, радите то добро”, рекао је Тедрос. Он је такође напоменуо да је појава омикрона подстакла неке земље да понуде додатне бустер дозе вакцине за своје одрасло становништво и то иако нема доказа о ефикасности тих бустера против тог соја вируса.


СЗО страхује да ће ти програми допринети акумулацији антиковид вакцина у богатим земљама, као што је било до сада, и отежати вакцинацију у сиромашним земљама. Он је рекао да хоће јасно да каже да СЗО није против бустер доза вакцина већ да је против вакциналне неједнакости.

bottom of page