top of page

Си Ђипинг у мају у Будимпешти, Београду и Паризу

Kинески врховни лидер Си Ђинпинг у мају ће посетити “необичну тројку”: Француску, Србију и Мађарску, наводи портал Политико. Биће то, како се истиче, прво путовање Сија за пет година.



Последњи пут када је кинески председник посетио Европу, 2019. године, свет је био сасвим другачије место. До тада пандемија коронавируса још није ни почела, а ЕУ је тешко могла да замисли да ће на тлу Европе почети рат који води најбољи пријатељ Пекинга – Москва.


Тројица неименованих европских дипломата изјавила су за кинеске медије како постоји бојазан да би Париз могао бити "уплетен у план Си Ђинпинга да ово путовање искористи и заузме јаснији тон супротстављања НАТО-у, посебно када буде отишао у Београд 7. маја".


Тада се, подсећа се у тексту, обележава 25 година од америчког бомбардовања кинеске амбасаде у Београду. Вашингтон је то својевремено назвао несрећним случајем. Подсећа се и да је, током Сијеве државне посете Србији 2016. године, његова прва станица била одлазак на локацију амбасаде, где је одао почаст жртвама.


Kинеска државна новинска агенција Синхуа писала је тада како је “варварске ракетне нападе на кинеску амбасаду у Југославији, током дрских бомбардовања, извршио НАТО, предвођен САД-ом”.


За сада, Kина прави пажљиву равнотежу. Што се тиче настојања Украјине да се учлани у НАТО, Пекинг се уздржао од помињања имена алијансе, рекавши само да блоковски “менталитет” није релевантан у данашњем свету и да “безбедносне бриге свих страна”, значи и руске стране, треба узети у обзир, подсећа Политико.

bottom of page