top of page

Сијарто: Без руских извора не бисмо имали стабилно снабдевање гасом

У интервјуу за руску новинску агенцију ТАСС након форума Атомекспо-2024, министар спољних послова и трговине Петер Сијарто изнео је став Мађарске о решавању украјинске кризе, а осврнуо се и на гласине у вези са одлагањем изградње нуклеарне електране Пакш 2.



Према извештају листа Мађар немзет, министар је истакао ефикасну сарадњу Мађарске и Русије у енергетском сектору, наводећи: „Свиђало се то нама или не, морамо признати да без руских извора Мађарска не би имала стабилно снабдевање енергијом".


Што се тиче пројекта Пакш 2, Сијарто је истакао његов значај, наводећи да ће он омогућити да 70% потрошње електричне енергије у земљи буде произведено из нуклеарне енергије.


По питању мира и преговора у региону, изразио је забринутост због могуће ескалације сукоба, посебно у светлу уласка Шведске у НАТО: "Када је реч о уласку трупа у Украјину у име неких држава чланица НАТО-а, то је заиста опасно", истакао је он.


Што се тиче заплене руске имовине, Петер Сијарто се није сложио са том одлуком, наводећи забринутост због њеног утицаја на европску економију и инвестициону климу. Он је истакао важност дипломатског ангажмана са Русијом, спомињући текуће контакте на високом нивоу.


Када је реч о мађарским визама за руске туристе, Сијарто је потврдио "отвореност и традицију Мађарске да дочекује руске посетиоце без дискриминације".

bottom of page