top of page

Сијарто: Док ми школујемо украјинску децу, Кијев затвара школе на мађарском

Иако је 1.247 мађарских школа примило украјинску децу, та земља се спрема да затвори школе за мањине од септембра, упозорио је шеф мађарске дипломатије, у обраћању посланицима парламента.



Једини начин да се спасу животи је мир, а не испорука оружја или санкције, рекао је у понедељак посланицима у парламенту Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине, позивајући их да усвоје „промировну декларацију“ коју је поднела влада.


У говору уочи дебате, Сијарто је рекао да се рат до сада показао катастрофалним, са стотинама хиљада мртвих, милионима расељених, разореним породицама и хиљадама присилно регрутованих, док су читави региони у рушевинама“. Иако регионални, рекао је, рат има глобалне импликације.


„У међувремену, европска економија издише, а Европа и трансатлантски регион су у стању ратне психозе. Неки у Бриселу виде испоруку оружја Украјини као такмичење између САД и Европе у погледу тога ко може да обезбеди више. С обзиром на то да је рат у Европи, она је та која је директно осетила његове негативне ефекте", додао је он.


Као суседна држава, Мађарска има искуство из прве руке о патњама које је рат изазвао, рекао је Сијарто. „Овај рат се не може добити, може имати само губитнике. Мађари из Закарпатја се регрутују у украјинску војску, а неки су већ погинули. Иако Мађарска није одговорна за рат, наша земља и њени грађани су већ платили високу цену за то. Нико не може очекивати да се жртвујемо још више. Међународна заједница треба да се фокусира на спасавање живота, али то је могуће само миром, а не испоруком оружја и увођењем санкција. Санкције су биле неуспешне девет пута, и помислили бисте да онда не треба да покушамо десети пут. ЕУ се, међутим, спрема да уради управо то, рекао је он.


Истакао је да је глобална већина је на страни мира и да је Мађарска део те већине: "За мир су потребни отворени канали комуникације како би мировни преговори могли остати могућност. Одрживи резултати ће бити немогући без директних разговора између САД и Русије. У међувремену, Мађари у Украјини бивају гушени као мањина и трпе провокације у тренутку када је Мађарска у јеку највеће хуманитарне операције у својој историји, да помогне украјинским избеглицама. Иако је 1.247 мађарских школа примило украјинску децу, та земља се спрема да затвори школе за мањине од септембра, да их лиши могућности да матуру и упис на факултете полажу на матерњем језику и одузме право универзитетима да бирају језик наставе у образовању“, рекао је Сијарто.


Мађарска стоји уз закарпатске Мађаре и користиће све међународне форуме да им помогне, рекао је он. Сијарто је позвао посланике да „постану део глобалне већине за мир“ и усвоје резолуцију владајућих партија за мир.

bottom of page