top of page

Сијарто: ЕК није успела да заштити земље чланице

На првом састанку министара спољних послова Вишеградске групе под чешким председништвом, учесници су се сложили да је наставак сарадње у интересу њихових нација, објавио је на Фејсбуку министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.



Министри су највише разговарали о забрани украјинског жита, коју је ЕУ укинула 15. септембра, рекао је Сијарто. „Многи су изразили своје разочарање поступцима Европске комисије. ЕК није испунила своју обавезу да заштити интересе држава чланица. Поновио сам да ће се Мађарска држати првобитног споразума и дозволити транзит украјинског жита преко земље како би могла да стигне до афричких земаља којима је то потребно, али неће дозволити да уништи мађарске пољопривреднике“, рекао је он.


Док Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка различито приступају питањима рата у Украјини, „међународна политика је преплављена питањима у којима је заједнички став и заједничко представљање у интересу нација. Договорили смо се да задржимо сарадњу на министарском нивоу и да се редовно састајемо како бисмо заједно радили“, рекао је Сијарто.

bottom of page