top of page

Сијарто задовољан победом Роберта Фица

У интервјуу листу "Мађар немзет", министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је за Мађарску можда једна од најважнијих ствари то што је Словачка имала изборе. Према његовом мишљењу, избори су резултирали одличном шансом за стабилну владу.



"Односи Мађарске са Словачком су од кључне важности у спољнополитичком смислу. Разлога за то је више: пре свега, Мађарска има најдужу границу са Словачком – 654 километра. Друго, то је трећи најважнији трговински партнер Мађарске, са обимом трговине од 17 милијарди евра прошле године. И треће, тамо живи 460-470.000 Мађара", каже Петер Сијарто.


Такође је навео да је победа странке СМЕР Роберта Фица на суботњим изборима позитивна ствар, јер "Фицо отворено дели ставове мађарске владе о три најважнија питања: миру у Украјини, одбијању миграција и родној пропаганди. То су три кључне теме које данас притискају Европу и добро је имати савезника у европским дебатама", рекао је он.


Уједно је критиковао став неких политичара ЕУ: „Када патриотски оријентисан политичар победи на изборима, као део политичке породице којој су национални интереси на првом месту и која се бори против либералног мејнстрима у Бриселу, онда следе притисци, напади, стигматизација. Видимо да је политички дискурс у Европи данас потонуо до тачке да свако ко одбије да се придружи мејнстрим теоријама Брисела, или одбије да заузме европски мејнстрим став о украјинском рату, одмах буде етикетиран као шпијун Москве, Путинов пријатељ, пропагандиста Руса. Једноставно, по овим питањима Брисел не даје простора за разумне демократске дебате“, оценио је министар спољних послова.


По питању кандидатуре Шведске за НАТО, упитао је да ли постоји непосредна претња која ово чини изузетно важним и колико је земља која не поштује суверенитет других држава компатибилна са принципима НАТО-а, алудирајући на недавне критике Шведске на низ одлука мађарске владе.


„Главни проблем је што су Швеђани у више наврата вређали мађарске посланике. Међутим, ако желе да Мађарска ратификује улазак Шведске у НАТО, потребни су нам гласови посланика, јер та ствар није на влади. Мислим да би приступ с поштовањем био кључан у овој ствари. Шта се уместо тога догодило последњих година? Шведски политичари стотинама километара северније стално су, на помпезан и понижавајући начин, критиковали мађарску демократију, довели у питање демократску природу мађарског политичког система и приказивали нас као диктатуру, или барем аутократски систем“, истакао је Сијарто.


bottom of page