top of page

Сијарто и Кулеба без суштинског договора

Министри спољних послова Украјине и Мађарске Дмитро Кулеба и Петер Сијарто састали су се у понедељак у украјинском граду Ужгороду, али нису успели да дођу до решења спора у вези блокирања кључног пакета финансијске помоћи Европске уније Кијеву од стране Мађарске.



Напетости су се распламсале између две суседне земље јер је Будимпешта опструирала напоре ЕУ да пружи финансијску и војну помоћ Кијеву и одбила је да достави оружје Украјини или дозволи његово пребацивање преко границе Мађарске.


Данашњи састанак је прва посета шефа мађарске дипломатије Украјини од почетка руске инвазије у фебруару 2022. године. Састанак је одржан у тренутку када се европски лидери боре да убеде мађарског премијера Виктора Орбана да укине свој вето на 50 милијарди евра помоћ и ЕУ Украјини, што је најавио на самиту ЕУ у децембру.


Орбан је рекао да неће подржати пакет помоћи из буџета ЕУ, изазивајући незадовољство код других лидера ЕУ који настоје да изнуде промену његовог става пре самита у Бриселу у четвртак, када они ће поново покушати да одобре финансирање.


Сијарто је рекао да су промене које је Украјина направила крајем прошле године у законима о образовању и језику „несумњиво зауставиле негативни тренд” који је ограничавао права етничких Мађара у западноукрајинском региону Закарпатја да се школују на свом матерњем језику. Додао је ипак да те промене нису биле довољне да се реши спор око језичких права мађарске мањине, што је питање које годинама доминира у лошим односима две земље.


Његов украјински колега Кулеба је рекао да сматра да је питање мађарске мањине „суштински решено”, али да ће бити основана заједничка комисија која ће испитати како Кијев може да одговори на даље захтеве Будимпеште у вези са мађарском заједницом у Украјини и те налазе представити владама у року од 10 дана.


Шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак, који је такође присуствовао разговорима, рекао је да је постигнут напредак у организовању билатералног састанка мађарског премијера Виктора Орбана и украјинског председника Володимира Зеленског, али није изнео детаље о томе када би он могао да се одржи.


Нико од званичника није желео да коментарише да ли ће Мађарска повући свој вето на пакет помоћи ЕУ од 50 милијарди евра на самиту у четвртак.

bottom of page