top of page

Сијарто: И НВО су кријумчари минграната

Са зимом се приближава и авет хуманитарне катастрофе у Украјини, где мир мора да дође што је пре могуће, упозорио је у Женеви мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, додајући да Европа такође пати од „двоструког притиска - последица рата и илегалне миграције“.



Сијарто је говорио у дебати након састанка Међународне организације УН за миграције (ИОМ), речено је МТИ-ју у Министарству спољних послова.


"Мађарска, која је географски изложена и једним и другим притиском, спроводи највећу хуманитарну акцију у својој историји, за помоћ људима који беже од сукоба у суседној Украјини. Прихватили смо више од милион људи и нудимо школовање и храну онима који желе да остану. Истовремено, надолазећа зима прети хуманитарном катастрофом и перспективе су страшне за Украјину. Када, ако не сада, треба да позовемо на мир што је пре могуће и да упозоримо оне који даље доприносе ескалацији рата да треба да помогну да се он заустави“, рекао је Сијарто.


Он је истакао да се у међувремену Мађарска такође суочава са „опсадом“ и на својој јужној граници, где је само ове године осујетила 255.000 покушаја илегалног уласка у земљу.


"Нова димензија насиља и агресије такође се појавила, пошто су наоружани мигранти напали једни друге и тамошње граничне патроле. Број новопридошлих расте, што показује 1.500 акција које су власти покренуле против кријумчара људи, а то је број сличан онима током миграционе кризе 2015. године. Мађарска је спремна да прихвати све избеглице из Украјине као прву безбедну земљу за оне који беже од рата, али ће одбити оне који су прешли пет или шест држава да дођу на њену јужну границу. Увек ћемо штитити наше границе, испуњавајући националне и обавезе Европске уније“, рекао је он.


Сијарто је позвао да се прекине „промиграциона“ политика ЕУ, позивајући на подршку државама чланицама у заштити њихове територије. Политика која иде у прилог миграцији, подржава "пословни програм" кријумчара људи, рекао је он.


„Такозване невладине организације које доводе тражиоце азила на континент преко граница сигурних земаља или опасним рутама преко Средоземног мора, такође се сматрају кријумчарима људи“, рекао је он.

bottom of page