top of page

Сијарто: Копнене трупе НАТО-а у Украјини биле би увод у светски рат

Слање западних трупа у Украјину створиће претњу оружаног сукоба НАТО и Русије, који би могао да доведе до новог светског рата, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, гостујући у недељном програму радио станице Kошут.



Он је истакао да поједини западни политичари „злоупотребљавају пети члан Северноатлантског уговора“, који предвиђа колективну безбедност чланица те организације.


„Ако би копнене трупе биле послате, било би немогуће избећи конфронтацију између чланице НАТО која шаље своју војску и Русије, а од тог тренутка позивање на члан 5 представљало би реалну претњу од почетка светског рата“, казао је Сијарто.


Он је подсетио да је НАТО одбрамбени савез, да га нико не напада и да зато нема потребе да се сада брани од било кога.


„Било би потпуно неприхватљиво да се неко умеша у војни сукоб на основу одлуке донете без узимања у обзир здравог разума, а затим да тражи од других да му се придруже“, упозорио је Сијарто.


Додао је да је и даље убеђен да Русија не представља претњу ни за НАТО као савез, ни за његове поједине чланице.


„НАТО је најјача одбрамбена алијанса на свету и било би нелогично да Русија нападне било коју њену чланицу, јер би то обавезало целу организацију да одговори“, навео је Сијарто.

bottom of page