top of page

Сијарто: Мађарска ће се у Бриселу заложити за проширење ЕУ

Мађарска ће искористити председавање Европској унији да убрза процес проширења земљама Западног Балкана, рекао је у Бечу мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто након сусрета са аустријским колегом Александром Шаленбергом.



Петер Сијарто je поручио да су Европској унији потребни нова енергија, нова инспирација, нова амбиција, и да то могу да донесу земље Западног Балкана.


"Мислим да су земље Западног Балкана потребније Европској унији, него што је чланство у ЕУ потребно њима. Зато сматрамо да процес проширења ЕУ треба убрзати. Желимо да време председавања Европском унијом искористимо да велики број земаља Западног Балкана отвори што више поглавља у процесу преговарања за чланство", рекао је Сијарто.


Мађарски и аустријски министри спољних послова у Бечу су разговарали и о илегалним миграцијама и сарадњи у енергетском сектору.


У међувремену је пет држава чланица Европске уније - Бугарска, Пољска, Мађарска, Румунија и Словачка, затражило увођење царина на украјинске житарице. Ове земље су упутиле заједничко писмо Европској комисији (ЕK) у коме су затражиле увођење царина на украјинске житарице због нелоајалне конкуренције, објавило је данас Министарство пољопривреде Мађарске.


Пољопривредници у поменутих пет земаља су "претрпели значајну штету" откако је Европска уније суспендовала увозне квоте и царине на жито из Украјине, наводи се у писму.


"Извоз житарица из Украјине потискује пољопровреднике из земаља Европске уније са њихових традиционалних извозних тржишта", истакли су министри у писму које је упућено комесару ЕУ за трговину Валдису Домбровскису и комесару за фарме Јанушу Војчеховском.


Министри пет земаља истовремено траже од Европске комисије да преиспита са ли су украјинске производне смернице у складу са стандардима ЕУ.

bottom of page