top of page

Сијарто много очекује од ове године

"Према свим статистикама које се могу пронаћи и схватити озбиљно, ово ће бити година 'Super Bowl' политике, пошто се никада до сада није десило да се током једне године у 78 земаља света одржавају избори, чији ће резултати директно утицати на скоро четири милијарде људи", написао је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто на Фејсбуку.



Он наводи да ће 2024. бити "супер изборна година", у којој ће и Мађарска учествовати изборима за Европски парламент, док ће стотине милиона грађана гласати и у Сједињеним Америчким Државама, Русији, Индији, Мексику и Великој Британији.


"Са наше тачке гледишта, избори у Америци и Европској унији, који су посебно важни, стварају прилику да миротворство коначно заузме место рата, испоруке оружја и бесмислених људских жртава. Ове године ћемо се ми Мађари борити да отворимо очи Бриселу и да руководство Европске уније коначно сагледа реалност, а самим тим и да исправи грешке досадашњег руководства", навео је шеф мађарске дипломатије.


Према његовим речима, тренутно се формира нови светски поредак у којем ће бити потребно "више напора него икада да се гарантује физичка и економска безбедност земље, како би Мађарска била међу победницима нове ере".


"Пошто ће 2024. бити одлучујућа година, знамо да ће притисак бити огроман, али нећемо убудуће попуштати пред уценама и нећемо одустати од заступања националних интереса. Међународни либерални мејнстрим је увек вршио огроман притисак на нас, али ми смо увек истрајавали и увек се потврђивало да смо то радили како треба", закључио је Сијарто.

bottom of page