top of page

Сијарто: Можемо опет бити борци за слободу

Мађари су „народ слободе“ и могу се претворити у „борце за слободу“ ако је потребно, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто у Ђеру, на северозападу Мађарске, приликом обележавања 175. годишњице револуције и борбе за слободу 1848-49.



Примајући титулу почасног грађанина Ђера, Сијарто је рекао да је Мађарска из свих криза у протеклих 13 година излазила јача него раније. "Држава је дала мађарски одговор на свако искушење, не тражећи смернице, нити покушавајући да испуни очекивања, већ гледајући само националне интересе. Мађарска је изашла из рупе када је економија достигла најнижу тачку због глобалне финансијске кризе, захваљујући националној сарадњи, и од тада је изградила једну од најбрже растућих економија у Европи", рекао је он.


Сијарто је рекао да су Мађарску „преплавиле мигрантске хорде које нису показивале поштовање према људима који овде живе“ пре осам година, док су многи у Европи желели да одузму земљи право да одлучује с ким желимо да живимо“. Чак ни тада, Мађарска није жртвовала своју слободу, већ је заштитила своје границе, своје грађане и „право да одлучујемо са ким смо спремни да живимо заједно у овој прелепој земљи“, рекао је он.


Током пандемије, Мађарска се опирала спољном притиску, инсистирајући да спасавање живота није питање политике или идеологије, додао је он. Додао је да су велике силе покушале да "угурају" Мађарску у рат, али да нико не може да увуче земљу у рат који "није наш".


Рекао је да је Мађарска такође сачувала слободу да одлучује које мере у Бриселу ће да подржи или не. Влада води земљу „у духу 1848. године“, додао је он.


Сијарто је рекао да је Ђер, откако је пре четврт века, са 20 година, преузео место у општинском већу града, постао „бастион аутомобилске индустрије“, док је локални Универзитет "Сечењи Иштван", како се изразио, постао интелектуално средиште Мађарске.

bottom of page