top of page

Сијарто: НАТО је одбрамбени, а не офанзивни савез

Мађарска одбија да подржи било који предлог на предстојећем састанку министара спољних послова НАТО који би гурнуо ту алијансу ближе рату или га претворио у офанзивни савез.



То је данас изјавио министар спољних Мађарске Петер Сијарто који је подсетио да је НАТО одбрамбени савез. Сијарто је пре почетка састанка НАТО у Бриселу истакао и да ће Мађарска одбацити сваки предлог који би НАТО трансформисао у офанзивни савез јер би то довело до озбиљне опасности од ескалације.


"Рат је ужасан, наравно да га осуђујемо", рекао је он. Нагласио је да рат у Украјини није ни рат Мађарске, ни НАТО. Сијарто је казао да би витални циљ дводневних састанака требало да буде спречавање да рат у Украјини прерасте у рат који укључује НАТО.


Истакао је да се мора учинити све "да се избегне директан сукоб између НАТО и Русије у наредном периоду". Уједно се осврнуо на "изјаве западноевропских политичара последњих недеља" о могућности слања војника у Украјину, рекавши да Мађарска одбацује сваки предлог који би ескалирао рат.


"Надамо се да ће здрав разум и жеља за миром и безбедношћу превладати на састанку у наредна два дана", рекао је Сијарто.


Министри спољних послова држава чланица НАТО савеза састали су се у Бриселу уочи 75. годишњице тог савеза, да би разговарали о преузимању координације доставе оружја Украјини коју води САД.

bottom of page