top of page

Сијарто: Нећемо Сједињене Европске Државе

Мађарска је изложена континуираним нападима из Брисела и притисцима да променимо сваку нашу одлуку, изјавио мађарски министар спољних послова Петер Сјиарто: "Kакву год одлуку да донесемо, европске институције пронађу начин да врше притисак и да нас уцењују како бисмо је променили и како не бисмо користили своја национална овлашћења", рекао је за Би-би-си.


Сијарто је рекао да је Мађарска спремна на дијалог са ЕУ, али да неће улазити у "дебате засноване на стереотипима". Према његовим речима, у фокусу тренутних расправа је будућност Европе: "Институције ЕУ су федералистичке и раде на томе да створе Сједињене Европске Државе, чему се ми дефинитивно противимо".


Додао је да је приступ Мађарске, који је у овом тренутку "у мањини", у томе да ЕУ буде заснована на јаким државама: "Дефинитивно нећемо променити наш приступ специфичним политичким питањима за која су лидери појединих држава чланица рекли да су против основних вредности ЕУ", поручио је Сијарто.


Он је нагласио да је мађарска влада хришћанско-демократска и патриотска, са стабилном подршком у парламенту и друштву, што дозвољава врло мало сполљног мешања. Оценио је да је недавни извештај ЕУ о владавини права у Мађарској "политички мотивисана, пристрасна, неизбалансирана, неправедна и уцењивачка врста документа.


Додао је да су претње Мађарској обуставом исплате средстава из фондова ЕУ неприхватљиве: "Европска комисија користи те фондове да би уцењивала и да би остварила утицај у сферама које су јасно у рукама држава чланица".


У извештају Европске комисије који је објављен у уторак изражава се озбиљна забринутост због одсуства владавине закона и указује се да у то земљи подривају плурализам медија и независност судства, као и да је уз Пољску једина земља у ЕУ под формалном истрагом због угрожавања владавине права.


Европска комисија је запретила да неће одобрити план опоравка Мађарске од последица пандемије све док се у тој земљи не спроведу правосудне реформе и не гарантују истражни поступци у случајевима корупције.

bottom of page