top of page

Сијарто: Нуклеарна енергија једино решење

Петер Сијарто је на заседању Скупштине Међународне агенције за атомску енергију у Бечу, рекао да Европа проживљава „највећу економску, безбедносну и енергетску кризу“ последњих деценија и да је једини начин да унапреди своју конкурентност, гарантује енергетску безбедност и одржи своје амбиције у заштити животне средине, јачање нуклеарних капацитета, тако да производи велике количине енергије јефтино и безбедно.



Он је рекао да је годишња производња 440 нуклеарних електрана у свету једнака 180 милијарди кубних метара потрошње природног гаса. „Ако заиста желимо да постигнемо неутралност угљеника до 2050. године, морамо барем удвостручити капацитете. У супротном, Европа очигледно неће моћи да одржи конкурентност и оствари своје климатске циљеве. Зато је неопходно прекинути идеолошке и политичке дебате о коришћењу нуклеарне енергије, зауставити идеолошке и политичке нападе на нуклеарну енергију, елиминисати дискриминацију и створити једнаке услове", рекао је он.


Мађарска је, рекао је, радо потписала писмо о „несумњивим“ предностима нуклеарне енергије које је генерални директор ИАЕА послао овогодишњој климатској конференцији УН ЦОП28. Информишући скупштину о надоградњи мађарске нуклеарне електране Пакш, Сијарто је рекао да је одређивање енергетског микса једне земље „физичко“ питање пре него политичко.


Он је рекао да Мађарска снабдевање енергијом сматра питањем националног суверенитета и било какво ометање „мађарских нуклеарних инвестиција је напад на наш суверенитет”. Мађарска, додао је он, „никада неће подржати санкције ЕУ које би могле наштетити њеној нуклеарној сарадњи са Русијом, јер би то поткопало националне интересе“.


Недавни напори Мађарске да побољша конкурентност и створи производно средиште за источне и западне инвеститоре повећали су потражњу за електричном енергијом, рекао је Сијарто. Поред изградње два нова блока у Пакшу, Мађарска такође продужава рок коришећња постојећа четири за 20 година, напоменуо је он, и додао да влада гарантује заштиту животне средине и осигурава довољно енергије за растућу економију земље.


Пуних 65 одсто мађарске производње енергије је неутрално угљично, а 80 одсто тога обезбеђује нуклеарка у Пакшу, рекао је он, додајући да је циљ да се тај однос подигне на 90 одсто до 2030. и на потпуну неутралност угљеника до 2050. године.


"Блокови, за које се очекује да ће спречити годишњу емисију од 17 милиона тона угљендиоксида, били су кључни за тај процес. Поред руског Росатома, у пројекту су активне америчке, немачке и француске компаније које користе најсавременију технологију уз најстроже мере безбедности", рекао је Сијарто.

bottom of page