top of page

Сијарто о сарадњи са Кином и Макроновој "претњи"

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто оценио је данас да на економски учинак европских земаља у великој мери утиче њихова сарадња са Кином, при чему су, како је навео, источне инвестиције и трговина изузетно значајни са становишта конкурентности и раста. Уједно је рекао да Макронову изјаву о могућем присуству западних војника у Украјини сматра "озбиљном претњом".



"Цивилизована сарадња Истока и Запада све је важнија јер се тренутно одвија галопирајући економски раст на Истоку, а не на Западу. Кинеске инвестиције и билатерална трговина имају велики утицај на европске економије", рекао је Сијарто у Ташкенту, где учествује на састанку 9. међувладиног Комитета мађарско-узбекистанске економске сарадње, преноси агенција МТИ.


Сијарто је истакао да су земље које најефикасније и најбрже развијају сарадњу са Истоком које су у стању да сачувају своја достигнућа и брзо се развијају. Он је нагласио да се у садашњој ери ратова и криза развијају трендови формирања блокова у свету.


"Ово је против наших националних интереса. Наш циљ је да предстојећи период буде посвећен повезивању, а не формирању блокова", додао је он.


Поред тога, Европска унија је направила грешке у одлукама које је донела као одговор на рат, а санкције и ембарго на енергенте нанели су штету европској економији. "У овој критичној ситуацији расте значај повезивања и цивилизоване сарадње Исток-Запад. Велики економски раст је на Истоку, а не на Западу, трговина са Кином одређује учинак европских економија", истакао је мађарски министар.


Напоменуо је да Мађарска са Централном Азијом развија сарадњу већ 14 година.

"Рано смо препознали значај Централне Азије у тренутко кад је то изазвало озбиљне критике, али се сада показује да смо у праву", рекао је он.


"Присутност европских и америчких војника у Украјини, коју је поново споменуо француски председник Емануел Макрон, била би прекорачење свих црвених линија Одлучили смо да ћемо учинити све што је у нашој моћи да избегнемо директни сукоб НАТО-а и Русије. Слање војске било које државе чланице НАТО-а у Украјину водило би директном конфликту с Русијом, односно, могло би бити почетак трећег светског рата", рекао је Сијарто и додао да због тога сматра Макронове изјаве озбиљном претњом.


Истакао је такође да Мађарска није заинтересована за ескалацију сукоба, с обзиром на то да се налази у непосредној близини Украјине. "Уместо разматрања слања додатног наоружања и војника у Украјину, треба прогласити прекид ватре и започети мировне преговоре. Наш став је да то није наш рат, нити је то европски рат. Европа није нападнута. То је сукоб између две земље, и свака ескалација тог сукоба би била изузетно опасна", закључио је мађарски министар.



bottom of page