top of page

Сијарто о сарадњи са Украјином и Канадом

Мађарска влада је предузела даље кораке последњих недеља „како бисмо поново могли да разговарамо о међусобном поверењу у односима Мађарске и Украјине“, изјавио је министар спољних послова на Фејсбуку.



Петер Сијарто је споменуо, поред осталог, измене међудржавног споразума о преласку границе, додајући да ће оне помоћи да се отклоне „неправедне ситуације" на граници између две земље.


„С надом очекујемо сутрашњи састанак мађарско-украјинског образовног тима, јер је најважнији задатак враћање права мађарске заједнице у Закарпатју на образовање и употребу матерњег језика“, рекао је министар.


Позивајући се на пројекат развоја инфраструктуре на граничном прелазу Фениеслитке, Сијарто је рекао да ће то олакшати годишњи претовар милиона-контејнера или три милиона тона житарица и јестивог уља, што би могло „допринети одржавању украјинског извоза у Европу“.


У другој објави на Фејсбуку, Сијарто је споменуо канадску министарку спољних послова Мелани Џоли и рекао како је „постављен циљ да дамо нови замах сарадњи између Мађарске и Канаде“. Он је указао на предстојеће председавање Мађарске Европском унијом и чињеницу да ће Канада бити ротирајући председник Г7, следеће године.


„Наша одбрамбена сарадња је важан стуб безбедности Мађарске“, рекао је Сијарто, Напоменуо је да је Канада последњих година обезбедила обуку мађарским борбеним пилотима и да је војска своје радарске системе за противваздушну одбрану купила делом од Канаде.


„Обе земље су у нуклеарном табору, где нуклеарна енергија има преко 10 одсто учешћа у укупној потрошњи и договорили смо се да ћемо искористити могућности у сарадњи у истраживању и развоју“, рекао је министар.


Сијарто је истакао да је мађарски извоз у Канаду, углавном прехрамбених производа, премашио годишњи износ од 450 милиона долара, додајући да је то „одличан рекорд“.

bottom of page