top of page

Сијарто о "Северном току 2"

Одлука о сертификацији гасовода „Северни ток 2” требало би да буде заснована на постојећим прописима ЕУ и професионалном приступу, а не на политичким оценама, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.


„Постоје веома јасни европски прописи који се морају поштовати. Мислим да је проблем у томе што је доношење одлуке о овоме више политичке а не професионалне природе. Исти је проблем са „Спутњиком” и „Северним током 2”. Ово се сада сматра политичким пројектом”, изјавио је Сијарто у интервјуу за руску агенцију ТАСС.


Он је додао да за Мађарску која зависи од спољних извора гаса, гасовод никада није политичко питање: „За нас је гасовод увек питање енергетске безбедности”, поручио је Сијарто и изразио наду да ће немачке и европске власти размотрити ово питање „на основу њиховог професионализма и прописа”.


Изградња „Северног тока 2” у потпуности је завршена 10. септембра прошле године, од обале Русије до Немачке испод Балтичког мора. Гасовод се састоји од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара годишње. Међутим, да би почео да пумпа гас, оператер „Северног тока 2” мора да добије „зелено свело” немачког регулатора.

bottom of page