top of page

Сијарто одговорио Пресману: Не треба нам гувернер

Након оштрих речи америчког амбасадора у Будимпешти на рачун односа Мађарске и Русије, огласио се министар спољних послова Петер Сијарто. Он каже да ни амерички, ни било који други страни амбасадор у Мађарској, нема право да се меша у унутрашње послове Мађарске.



Одговарајући на питање у вези са коментарима америчког амбасадора Дејвида Пресмана, Сијарто је на конференцији за новинаре рекао: „Мађарска је суверена земља и нико не може да нам каже споља како треба да живимо".


Коментаришући Пресманову изјаву дату за Политико да „функционери у влади Мађарске често говоре о промовисању мира, али – од осуде санкција до прихватања руских предлога за прекид ватре – настављају да гурају политику коју креира Путин“, Сијарто је рекао да је да за њега „није интересантно“ шта Прессман или било који амбасадор мисли о домаћим политичким трендовима у Мађарској.


„Ако жели да искористи свој боравак у Мађарској да донесе суд о активностима владе коју је изабрала значајна већина Мађара, онда ће му бити веома тежак посао у смислу успешног рада на унапређењу сарадње између две земље“, рекао је он и истакао важност међусобног поштовања.


„Ми не примамо гувернере, послате овде да кажу како треба да живимо своје животе. Та ера је завршена“, додао је он.


Сијарто каже да је на мађарским бирачима да одлуче да ли влада ради добар посао или не, и да ће донети пресуду на следећим општим изборима, као што су недвосмислено радили претходних година. Истакао је да је спољна политика владе вођена искључиво националним интересима и жељом да се мир у Украјину врати што је пре могуће.


„Из иностранства су безуспешно покушавани да се у Мађарској постави влада која не представља национални интерес. Могао бих да додам да се значајна количина новца која је мобилисана за ову сврху није показала као добра инвестиција“, додао је он, алудирајући на открића о финансијској подршци кампањи уједиињене опозиције из Америке.

bottom of page