top of page

Сијарто поднео извештај парламенту

Мађарска економија се до средине 2021. године вратила на ниво пре пандемије, док се од глобалне економије очекује да то учини тек до краја 2022, рекао је Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине, приликом годишњег подношења извештаја у парламенту.


"Мађарска привреда је у последње две године рушила један рекорд за другим. Док је 114 милиона људи широм света изгубило посао због пандемије, а глобални обим инвестиција пао за 42 одсто, више Мађара има посао него икада раније. Раст БДП-а земље у другом кварталу износио је рекордних 17,8 одсто", рекао је он.


Та достигнућа су, по њему, остварена захваљујући доследној владиној политици смањења пореза. Државно финансирање, како је рекао, сада иде ка спречавању незапослености, а не ка њеном финансирању. Влада је такође користила привремено слабе законе ЕУ да веже инвестиционо финансирање за компаније које задржавају своје запослене, рекао је он.


У овој години склопљени су уговори о рекордних 57 инвестиција у укупној вредности од четири милијарде евра. Влада их је подржала са око 200 милијарди форинти (547,8 милиона евра) грантова, отварајући 9.000 радних места, каже министар.


"И ове године је повећан извоз, а подаци за првих девет месеци показују раст од 16 одсто, чиме је обим извоза достигао 112 милијарди евра. Програм подршке инвестицијама, који је покренут да би се ублажиле последице пандемије корона вируса, донео је 373 милијарде форинти грантова за подршку инвестицијама 1.380 компанија, укупне вредности 900 милијарди форинти. Ова мера је помогла да се сачува око 290.000 радних места, што је Мађарску учинило успешним конкурентом када је реч о реконструкцији глобалних економских капацитета", рекао је он.

bottom of page