top of page

Сијарто позива на сарадњу уместо санкција

Уместо да користи само санкције, Европска унија треба да базира своју спољну политику на дијалогу и сарадњи, иначе ће други одлучивати о европској безбедности не питајући Европљане, рекао је Петер Сијарто на неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ земаља у Бресту.


Сијарто je на споменутом скупу рекао да мађарска влада подржава разговоре на високом нивоу између Русије и САД-а, додајући да је његова земља заинтересована за сарадњу, а не за сукобе између истока и запада.


„Доживели смо многа лоша искуства у временима сукоба између истока и запада, а Мађарска је обично губила у таквим ситуацијама“, рекао је он, додајући да очекује да и ЕУ подржи преговоре Русије и САД-а.


„Ако се спољна политика ЕУ настави да се заснива само на санкцијама, Брисел би постигао то да се одлуке о безбедности Европе доносе без нас Европљана, а то не би било у реду. Позивамо ЕУ да размотри прагматичнију, практичну спољну политику, засновану на интересима, што значи мање на идеологији, а више подржавајући дијалог исток-запад“, рекао је Сијарто, преносе мађарски медији.

bottom of page