top of page

Сијарто: Прекид сарадње са Кином био би нокаут за ЕУ економију

Свет се поново дели на блокове, што је делом последица рата у Украјини, а то штети европским и мађарским интересима, изјавио је у Женеви министар спољних послова и трговине Петер Сијарто. Уместо тога, потребни су дијалог и повезаност, рекао је он, на форуму Економске комисије УН за Европу (УНЕЦЕ), која се бави одрживим развојем.



"Централна Европа је увек губила кад год је постојао сукоб између Истока и Запада. Уместо антагонистичких блокова, потребна је сарадња заснована на узајамном поштовању и користи", рекао је Сијарто.


Сијарто је критиковао потезе за прекид економских веза Истока и Запада, тврдећи да би прекид сарадње између Европе и Кине „нокаутирао“ европску економију. Констатујући да аутомобилска индустрија пролази кроз револуционарну трансформацију, он је истакао да велике западне компаније које се баве електромобилношћу у великој мери зависе од источних партнера. Европа се, како је рекао, суочила са озбиљним изазовима за своју економију и безбедност, а цена рата у Украјини била је очигледна у наглом порасту цена хране и енергије и великом нарушавању европске конкурентности.


Уз сталне испоруке оружја и нуклеарне претње, ризик од ескалације рата је већи него икада, рекао је он и додао да ће се последице осетити „у нашој непосредној близини” и даље, а да су жртве и чланови заједнице закарпатских Мађара. Министар је рекао да је спасавање живота највећи приоритет за Мађарску, а да би се то догодило, мора се створити мир. „Ми позивамо на хитан прекид ватре и мировне преговоре“, рекао је он.


Сијарто је позвао на „рационалност и здрав разум“ у решавању проблема, уместо на „идеолошке и догматске приступе“.


Говорећи о питању одрживог раста, он је рекао да зеленим циљевима треба приступити „на рационалној основи“, а не на политичкој или идеолошкој и да је нуклеарна енергија у Европи у том погледу неопходна.

bottom of page