top of page

Сијарто: Пресман је левичарски активиста

Коментаришући прошлонедељне примедбе америчког амбасадора Дејвида Пресмана, он је рекао да их треба оценити „као примедбе левичарског политичког активисте“. Такође је оценио да је Вера Јурова „неколико пута последњих година доказала да пати од тешке мађарофобије и да једноставно гледа са висине на Мађаре“.



Мађарска је заинтересована да Европска унија и Молдавија остварују што ближу сарадњу, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто након састанка са својим молдавским колегом у Будимпешти, обећавши подршку Мађарске за убрзање процеса интеграције током мађарског председавања ЕУ, у другој половини године.


На заједничкој конференцији за новинаре са Михаијем Попсоијем, Сијарто је рекао да је ЕУ „болесна“ и да је „најефикаснији лек“ изградња ближих веза са партнерским земљама ван блока, наводи се у саопштењу министарства.


Министар спољних послова је подсетио на „тешкоће“ Мађарске током сопственог процеса придруживања и обећао помоћ владе Молдавији у „извршавању задатка“. Сијарто је указао на споразум потписан на састанку, који нуди обуку на Мађарској академији за дипломатију, за педесет молдавских јавних званичника. Он је рекао да сваку земљу кандидата треба оценити на основу њеног учинка.


Став Мађарске је да је неприхватљиво да поједине земље „постају таоци оних са слабијим резултатима” у процесу интеграције, додајући како ту мисли на Албанију и Северну Македонију. „То је за нас неприхватљиво и желимо унапред да назначимо да нећемо подржати везивање интеграције Молдавије са интеграцијом било које друге земље".


Мађарска подржава проширење споразума о слободној трговини између ЕУ и Молдавије, либерализацију њиховог пакта о транспорту терета и издвајање Молдавије из Европског мировног оквира за развој одбрамбених способности земље. „Поред тога, ако се први састанак међувладиног одбора о приступању Молдавије ЕУ не одржи до јуна, одржаћемо га на почетку мађарског председавања ЕУ како бисмо помогли да се процес убрза“, рекао је Сијарто.


Коментаришући билатералне односе, он је рекао да је трговинска размена порасла 2,5 пута од 2010. године. Мађарски извоз углавном подржавају фармацеутски производи и прехрамбена индустрија, рекао је он, додајући да је ОТП банка након инвестиција израсла у једног од највећих играча у локалном банкарском сектору од неколико десетина милиона евра.


Он је пожелео добродошлицу Визаиру, који повезује Кишињев са неколико западноевропских градова и рекао да је „добра вест“ да услуге у Будимпешти поново почињу да буду актуелне од 2. априла.


Сијарто је рекао да четрдесет молдавских студената студира на мађарским универзитетима са стипендијама сваке године и да се тај програм чини веома популарним међу студентима.


„Мађарска је посвећена присталица процеса интеграције Молдавије, а потписивање данашњих споразума такође јасно показује да је ова посвећеност подржана стварном акцијом“, рекао је он.


Одговарајући на питање о недавним критикама потпредседнице Европске комисије Вере Јурове, он је рекао да је Јурова „неколико пута последњих година доказала да пати од тешке мађарофобије и да једноставно гледа са висине на Мађаре“. „Можда јој је ово необично, али у Мађарској је владу изабрао народ на демократски начин“, рекао је Сијарто, додајући да је довођење у питање демократског карактера политичког система озбиљна увреда.


Он је критиковао Јурову због подршке предлогу да се државама чланицама укине право вета, додајући да би то довело до тога да влада неће моћи да делује против одлука ЕУ које су озбиљно нашкодиле интересима Мађарске. „Вера Јурова би требало да се стиди свог учинка последњих година, јер је Европска унија у горем стању него што је била када је Европска комисија ступила на дужност, а Вера Јоурова је у томе одиграла велику улогу“, рекао је Сијарто.


Коментаришући прошлонедељне примедбе америчког амбасадора Дејвида Пресмана, он је рекао да их треба оценити „као примедбе левичарског политичког активисте“. Он је додао да Пресман, када говори о подривању поверења у НАТО, не треба да заборави колико су његових сународника Мађари евакуисали из Авганистана.

bottom of page