top of page

Сијарто у Њујорку: Допринећемо стабилности западног Балкана

Мађарска остаје спремна да делује у циљу мира, дијалога и против свих облика тероризма, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто у Њујорку, на заседању Генералне скупштине Уједињених нација (УН) о ситуацији на Блиском истоку, додајући да ће његова земља допринети и стабилности на Балкану.



Он је у свом говору истакао да је кључно да се избегне ескалација, истакавши да ако се сукоб прошири на још једну земљу, неће се зауставити на њеним границама, већ ће представљати директну претњу глобалној безбедности са несагледивим последицама.


У том погледу, рекао је он, од виталног је значаја спречити појаву либанског фронта, а сву подршку треба дати влади у Бејруту, која жели да остане ван рата. Министар се дотакао и заштите цивила, истакавши потребу да се гарантује достава хуманитарне помоћи како невини људи не би трпели последице бруталних зверстава терориста. Он је стога позвао све државне актере и међународне организације да дају све од себе да се овај циљ постигне.


Осврнуо се и на таоце и позвао на хитно и безусловно ослобађање оних које су екстремисти отели. У том контексту, захвалио је Катару, без којег три мађарска таоца не би била безбедна, и замолио ту земљу да настави са напорима да обезбеди ослобађање оних који су још у заточеништву.


Говорећи уочи седнице, Сијарто је истакао да је „када је Доналд Трамп био председник Сједињених Држава, политичка етапа мађарско-америчких односа била на врхунцу“. Он је истакао да би Трамп „могао да спречи развој оружаних сукоба у свету“ и додао: "Да је Трамп протеклих година био председник САД-а, не би било рата у Украјини и блискоисточна криза би могла да се реши брже".


Он је у Њујорку разговарао са два подсекретара УН-а и директором Агенције за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА). Пре тог састанка, Сијарто је рекао да успех противтерористичких операција на Блиском истоку није само у интересу Израела, већ и у глобалном интересу. "На владама је да одреде колико помоћи могу да пруже, кроз добровољне донације или билатералне споразуме, људима у изузетно тешким ситуацијама“, рекао је.


После састанка, Сијарто је рекао да је пружио уверавања Жан-Пјеру Лакроу и Мартину Грифитсу, генералним подсекретарима УН-а за мировна и хуманитарна питања, да ће Мађарска задржати подршку мировним мисијама УН-а. „Допринећемо стабилности Сахела, стабилности Западног Балкана, а 16 мировних снага ће служити у Либану у будућности", рекао је Сијарто.

bottom of page