top of page

Сијарто: Често контактирамо са Москвом

„Мислим да у Европи има све више људи – а када кажем људи не стављам знак једнакости с политичким лидерима, који почињу рационално да размишљају о проблему украјинско-руског сукоба, да рационално гледају на целу проблематику и да се противе акцијама које могу довести до веће ескалације”‘, рекао је у интервјуу за ТАСС министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.



Сијарто је, такође, истакао да сматра да Русију у овом сукобу није могуће победити, да би слање НАТО трупа у Украјину само повећало могућност избијања трећег светског рата, као и да би преговори требало да се десе што пре.


То је, како је објаснио, само питање времена, они се некада морају догодити, тако да би што скорији почетак дијалога, заправо, помогао да се сачувају људски животи и смањи степен разарања. „Надам се да ће избори за Европски парламент и неки од предстојећих националних избора ојачати позицију политичара који се залажу за мир. Сада се поставља питање да ли политичари који подржавају мир могу да победе на националним изборима у Европи и да ли ће политичари који се залажу за мир имати више места у Европском парламенту него што су имали до сада”, каже Сијарто и даље објашњава:


„Надамо се успеху деснице на изборима за Европски парламент и да ће десничарске партије ојачати своје позиције и у овом случају имати више места у Европском парламенту. Тада ће постојати много више шанси за прагматичнији, здраворазумски приступ европској политици, а то ће повећати шансе за већу појаву расположења усмереног ка миру”.


Шеф мађарске дипломатије је, такође, истакао да је за Мађарску „очигледно и апсолутно јасно да треба да одржава везу с руским руководством”, након чега је додао да и он сам одржава контакт са разним руским званичницима, укључујући са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом.


„Верујемо да је дипломатија способност да разговарамо једни са другима чак и у тешким околностима. Па чак и ако се не слажемо у свему. На крају крајева, нема апсолутно ничег посебног у комуникацији са онима са којима се о свему слажете. Постоје области које нису потпале под режим санкција. И моје питање је зашто не бисмо побољшали сарадњу с Русијом у оним областима које нису погођене санкцијама. Тако да када се појави потреба за контактом на високом нивоу – ми смо апсолутно отворени”, каже Сијарто, који открива да је са шефом руском руске дипломатије последњи пут разговарао баш прошле суботе, након терористичког напада у „Крокус ситију” код Москве, преноси РТ Балкан.

bottom of page