top of page

Скандалозно: БНВ против државне химне

Бошњачко национално вијеће (БНВ) сматра да налог министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића да школска година отпочне интонирањем химне „Боже правде” представља „непоштовање различитости и провокацију несрпских народа”.


У саопштењу на сајту БНВ наводи се да актуелну химну Србије Бошњаци не доживљавају као државну, већ националну химну српског народа и позивају све управе образовно-васпитних установа да школску годину отпочну достојанствено, поштујући различитости, „без провокација деце и наставника бошњачке националности”.


„Бошњаци Санџака су цивилизован, културан, мирољубив европски народ који је аутохтон на овим просторима. Народ који вековима показује настојање да живи у миру са свим осталим народима и да поштује државу у којој живи уз очекивања да држава узвраћа поштовање и уважава Бошњаке и њихова осећања. Поштовање је двосмерни процес, бићете поштовани у истој мери у којој поштујете друге, па се налог министра да школска година отпочне интонирањем српске химне сматра непоштовањем различитости и провокацијом несрпских народа”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.


Додају да се поштовање државе према народима који живе у њој исказује у свим областима деловања, а нарочито кроз државне симболе и знаменитости.


„Текст химне, али и грб Србије не одражавају стварну националну структуру државе и у њима се Србија не може препознати као мултиетничка и мултиконфесионална земља, што у стварности она јесте”, наводи БНВ.


БНВ сматра да би Ружић, као први потпредседник Владе Србије, требало да покрене иницијативу да се усвоје нови државни симболи који ће једнако уважавати све народе и мањине у Србији и који ће код све деце резултирати осећајем припадности и љубави према држави.


„Химна 'Боже правде' одраз је искључиво српског идентитета и свесрпског животног простора искључујући све остале народе, па је за Бошњаке она неприхватљива”, поручује БНВ.


Ружић је недавно најавио да ће школска година почети 1. септембра у свим школама интонирањем или извођењем државне химне „Боже правде”, што је први пут у историји.

bottom of page