top of page

Слична гледишта Мађарске и Кипра

С обзиром на то да су у току избори за Европски парламент, кључни задатак мађарског председавања ЕУ од јула биће да обезбеди институционални континуитет и услове за одговор на изазове током транзиције, рекао је Јанош Бока, министар за питања ЕУ у интервјуу кипарским новинама.



Коментаришући интервју, Бока је у објави на Фејсбуку навео да је његова посета Кипру била део турнеје по земљама чланицама ЕУ у циљу припреме Мађарске за председавање и подсетио да ће Кипар преузети председавање у првој половини 2026.


"Трио програм председавања ЕУ, који је разрађен са Шпанијом и Белгијом, а који је одобрио Савет ЕУ, фокусираће се на економску конкурентност блока, његове демографске изазове и миграције. Такође, приоритетни задаци ће укључивати средњорочну ревизију кохезионе политике, јачање европске безбедносне и одбрамбене политике засноване на европској одбрамбеној индустрији и усвајање буџета ЕУ за следећу годину", рекао је он.


Што се тиче политике проширења, Мађарска жели да процес буде „објективан и уравнотежен“ када су у питању Украјина, Молдавија, Грузија и земље Западног Балкана, рекао је он. Истакао је да је изгледало да је ЕУ изгубила свој утицај на глобалном нивоу, а посебно на Блиском истоку, али да ЕУ мора бити оспособљена да независно процени своје стратешке интересе и пронађе средства за њихово спровођење.


Он је ЕУ назвао „платформом сарадње“ између јаких држава чланица и рекао да је потребна „промена става“. То би, додао је, могло бити уведено након избора за ЕП, када би значајан помак удесно могао да доведе до „поновне евалуације политика усвојених у тренутном институционалном циклусу“.


Што се тиче односа Кипра и Мађарске, он је рекао да се везе „изузетно развијају“, при чему обе земље деле сличне ставове о конкурентности, кохезији, безбедносној и одбрамбеној политици, европској одбрамбеној индустрији, миграцијама и проширењу ЕУ.

bottom of page