top of page

Словачка шаље више полицајаца на границу

Словачка ће распоредити значајне полицијске снаге за контролу зелене границе према Мађарској, саопштили су су јуче премијер Роберт Фицо и министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток, а операција је почела истога дана.



Министар унутрашњих послова је позвао на формирање ванредног савета за безбедност, који би се бавио илегалном миграцијом. Фицо и Ешток су скренули пажњу на ситуацију у Појасу Газе и њене могуће безбедносне претње.


„Људи треба да живе и мирније и безбедније у светлу онога што се дешава у свету. Илегална миграција, ако се остави неконтролисана, може довести до пропуста који су повезани са терористичким мрежама", додао је министар.


Он је напоменуо да Министарство унутрашњих послова и Оружане снаге Словачке распоређују „прилично велики број снага и опреме“ дуж целе зелене границе са Мађарском.


„Словачка је спремна да се избори са илегалном миграцијом“, рекао је Роберт Фицо и додао да они сарађују са мађарским властима у операцији против илегалних миграната и планирају посету Мађарској у блиској будућности, како би разговарали о сарадњи и будућем управљању ситуацијом.


Министар унутрашњих послова је истакао и значај сарадње са мађарским властима и рекао да је актуелна акција јасан сигнал илегалним мигрантима и кријумчарима да нова влада ставља тачку на период када су „слободно могли да уђу у земљу”. Он је истакао да је прошле године у земљу ушло 5.000 илегалних миграната и скоро десет пута више од досадашњег броја.


Он је упозорио да је ово опасан пораст, посебно ако се има у виду да недавне информације и догађаји на балканској мигрантској рути показују везу између кријумчара људи и одређених терористичких група.

bottom of page