top of page

Служење војске у Србији све извесније

"Пратећи савремене изазове, ризике и претње безбедности са којима се суочава Србија, као и промене на геополитичком плану, Народна скупштина је крајем 2019. донела нове стратегије националне безбедности и одбране. Иако се у овим документима изричито не спомиње враћање обавезног служења војног рока, у Стратегији одбране је изражено опредељење Србије да се заштита и остваривање одбрамбених интереса заснива на моделу тоталне одбране", каже генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба ВС.


Генерал Милан Мојсиловић

"Војска Србије је данас, имајући у виду шта смо од наоружања увели у употребу и за шта смо се обучили, много јача него што је била прошле године. Знајући чиме ћемо све, захваљујући разумевању и ангажовању врховног команданта ВС и председника републике, Министарства одбране и владе, бити опремљени у наредном периоду, могу да кажем да ћемо наредне године бити значајно јачи него сада. Из године у годину, ВС се убрзано мења набоље и тај тренд ће се наставити. Као начелник генералштаба изражавам захвалност врховном команданту ВС и Министарству одбране за уложене напоре и енергију на јачању ВС у целини", рекао је у интервјуу за београдску „Политику” генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба ВС.


Докле се стигло са анализом могућности поновног увођења обавезног служења војног рока?

- Пратећи савремене изазове, ризике и претње безбедности са којима се суочава Србија, као и промене на геополитичком плану, Народна скупштина је крајем 2019. донела нове стратегије националне безбедности и одбране. Иако се у овим документима изричито не спомиње враћање обавезног служења војног рока, у Стратегији одбране је изражено опредељење Србије да се заштита и остваривање одбрамбених интереса заснива на моделу тоталне одбране, као свеобухватном одговору система одбране на изазове, ризике и претње безбедности значајне за одбрану Србије, и то првенствено ослонцем на сопствене снаге и потенцијале. У складу с наведеним опредељењем, Генералштаб ВС је, сагледавајући задатке које се постављају пред систем одбране, анализирао актуелни модел попуне мирнодопске и ратне војске и потребе за његовим прилагођавањем. Иако је садашњи модел добровољног вршења војне обавезе дао позитивне ефекте у првим годинама своје примене, првенствено због великог интересовања младих да се по одслужењу војног рока запосле у ВС, али и због чињенице да је и кандидатима женског пола пружена могућност да служе војни рок, применом принципа добровољности део укупног регрутног потенцијала није оспособљен за одбрану земље, па се подмлађивање и адекватна попуна резервног састава намећу као императив у подизању одбрамбених способности ВС. Враћање обавезног служења војног рока, кога се нису одрекле ни многе богатије државе, једно је од решења за унапређење квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица ВС, уз истовремено оспособљавање најширег дела становништва за одбрану земље и поступање у ванредним ситуацијама. Лично сматрам, а то је и став Генералштаба ВС, да је у условима војне неутралности обавеза служења војног рока са оружјем дугорочно решење које ће задовољити потребе мирнодопске и ратне војске. Наравно, одлука о враћању обавезног војног рока није искључиво војно питање и за њено доношење је потребан шири друштвени консензус.


Да ли ће професионални војници и даље бити ослонац ВС?

- У складу са досадашњим опредељењима и концептом попуне јединица ВС, без обзира на то да ли ће се донети одлука о наставку обавезног служења војног рока или не, професионални војници ће и даље бити кључни ослонац команди и јединица у извршавању мисија и задатака ВС. Уколико се донесе одлука о враћању обавезног служења војног рока, модел попуне ВС биће комбиновани. У претходном периоду су учињени осетни помаци за унапређење како материјалног статуса и стандарда припадника ВС, тако и услова рада, чиме се директно утиче на задовољство припадника ВС. У више наврата су повећана примања, баш овог месеца је било нелинеарно увећање зарада којим су највећу повишицу добили војници а најмању официри. Започело се и са масовном станоградњом за припаднике снага безбедности. Конкуренција на тржишту рада је јача него раније, младим људима се пружа више могућности за запослење у привредним субјектима који могу понудити бољу зараду, па систем одбране мора учинити додатне напоре да професионалце задржи у свом строју и привуче квалитетан кадар. Наставићемо са унапређењем статуса и стандарда припадника ВС. Професионалним војницима се мора пружити извесност, када је реч о радном односу. Једна од идеја је да им се после одређеног броја трогодишњих уговора о запослењу на одређено време, рецимо три, обезбеди запослење на неодређено време и могућност да у пензију, по испуњењу услова, оду из ВС.


Да ли ће се ВС вратити у неке градове, касарне, из којих је раније отишла, или ће доћи у нека места у којима раније није било војске?

- Планирамо да у оквиру предстојећих организацијских промена формирамо више нових јединица у источном и западном делу Србије. Већ је формиран 111. пешадијски батаљон у Лозници. Ове године ћемо отпочети са стварањем услова за формирање брдско-планинског батаљона у Прибоју, док ће се размештајем пешадијског батаљона у Пироту део јединица вратити у тај град. Ако се уведе обавезни војни рок, биће и нових гарнизона.


Шта нам можете рећи о Оклопно-извиђачком батаљону и другим новим јединицама ВС?

- Оклопно-извиђачки батаљон је самостална јединица Копнене војске опремљена оклопно-извиђачким аутомобилима БРДМ-2МС као основним борбеним средством. Формиран је средином 2019. године и налази се у Нишу. Батаљон реализује задатке прикупљања обавештајних података и обавештајне подршке јединицама Копнене војске. Формирани су и самоходни топовско-хаубички артиљеријски дивизион 155 мм „нора Б-52”, тенковски батаљон опремљен тенковима Т-72МС, 353. извиђачка ескадрила са наоружаним даљински управљаним ваздухопловима ЦХ. Предстоји нам формирање 211. брдско-планинског батаљона. Подсећам и да је Специјална бригада претходно преформирана у 72. бригаду за специјалне операције и 63. падобранску бригаду, а Батаљон војне полиције „Кобре” у Одред војне полиције специјалне намене „Кобре”, и да су ове јединице сада непосредно потчињене начелнику Генералштаба ВС, чиме је поједностављено командовање специјалним снагама и скраћено време њиховог реаговања.


Недавно сте са представницима САД разговарали о билатералној војној вежби, о каквој активности се ради, када и где ће бити одржана?

- Билатерална вежба Оружаних снага САД и ВС биће изведена на полигону „Међа” и у ваздушном простору Србије, у септембру ове године. Реч је о вежби падобранских јединица током које ће се увежбавати снабдевање из ваздуха уз коришћење ваздухоплова Војске Србије и Оружаних снага САД за десантирање терета. Имајући у виду да је процес непосредног планирања вежбе тек отпочео, сценарио вежбе, број и састав учесника нису још усаглашени.


Да ли ће ове године ВС учествовати на руско-белоруско-српској вежби „Словенско братство” и руско-српској вежби БАРС (када и где ће бити одржане ове активности)?

- У плану је да припадници Војске Србије ове године узму учешће и у трилатералној вежби „Словенско братство” и билатералној вежби „Братство авијатичара Русије и Србије – БАРС”. „Словенско братство” се ове године одржава у јуну на територији Руске Федерације, уз учешће Војске Србије и оружаних снага Русије и Белорусије, док ће се БАРС, који се од 2015. изводи наизменично у Русији и Србији, одржати у септембру у нашој земљи.


Шта ће од новог наоружања ВС добити у току ове и наредне године?

- Током ове и наредне године очекују се значајне испоруке наоружања и војне опреме за ВС, како из домаћег развоја тако и из иностранства. Када је реч о производима домаће одбрамбене индустрије, очекује се испорука нових количина оклопних борбених возила „милош” и „лазар 3”, као и нових количина дигитализованог ракетног система „огањ” и система ПВО „пасарс”. Склопљени су и уговори о набавци нових количина самоходних топ-хаубица 155 мм „нора” ‒ имаћемо их 18 до краја ове године, наоружаних беспосадних платформи, балистичко-заштитне опреме и нове палете стрељачког наоружања и муниције различитог калибра. Оклопна борбена возила „лазар 3”, која су већ у наоружању 2. и 4. бригаде Копнене војске, до краја године стижу у 3. бригаду Копнене војске, а потом следи опремање једног од батаљона 1. бригаде Копнене војске овим средством. Осим тога, у току су активности на реализацији набавке нових количина наоружања и војне опреме из иностранства. Стратегијски циљ је да се РВ и ПВО у потпуности опреме онако како приличи потребама земље која је војно неутрална. Приоритети у набавци су системи противваздушне одбране малог и средњег домета, као што је „мистрал” француске производње, које одликује висока вероватноћа уништења циљева и могућност увезивања у јединствен систем ПВО ради заштите целокупне територије Србије, као и савремени противоклопни ракетни системи.


У савременим ратовима и сукобима све је већа употреба најмодерније технологије. Шта је на вас од тих новина оставило посебан утисак и да ли Војска Србије „држи корак” са тим великим технолошким променама?

- Генералштаб ВС с пажњом прати и анализира употребу најмодерније технологије у савременим сукобима. Посебну пажњу изазива масовна употреба даљински пилотираних ваздухоплова и ефекат њиховог дејства по кључним средствима ратне технике, али и могућности, односно немогућности система противваздухопловне одбране да се изборе са овом претњом. У том контексту, истичем да је ВС већ почела процес опремања борбеним даљински пилотираним ваздухопловима и другим беспосадним платформама, али и средствима за њихово неутралисање, што сложићете се говори о правилно одређеним приоритетима опремања. Посебну пажњу поклањамо безбедности у сајбер простору и обуци наших припадника. Трудимо се да пратимо трендове у развоју и примени најмодерније војне технологије, и у складу с могућностима и ресурсима којима располажемо имплементирамо савремена решења у свакодневни рад и обуку припадника ВС.

bottom of page